onsdag 7 februari 2018

Three Moments of an Explosion av China Miéville

Det myllrar av spännande idéer i China Miévilles hjärna. Det vet vi, för han skvätter ur sig flera av dem i form av bifigurer och sidohistorier i sina romaner, där de utgör fantastiska bakgrundsdetaljer och ibland känns som missade chanser till något större. Att släppa fram dem i form av noveller kan ge såväl bra som mindre bra resultat (med brasklappen att det jag inte gillar kan vara någon annans favorit).

Några av de första (och senare) historierna i Three Moments of an Explosion kan nästan sägas ha ett gemensamt tema; världen förändras, någon naturlag fungerar inte längre som förut, och människorna försöker undersöka och förstå vad som händer. Det är en bra början att göra sin läsare osäker på det man brukade ta för givet. I andra berättelser är det istället människor som utför ovanliga eller skrämmande saker vilket förändrar livet omkring dem.

Novellernas längd varierar från två sidor till fyrtio, vilket gör läsningen varierad på ett bra sätt. Då och då dras en idé ut för länge utan att berättelsen riktigt kan stötta den, ibland kastas det in något extra sidospår som i en kort historia blir alltför distraherande, men oftast hinner Miéville grunda handlingen i antingen en fascinerande upptäckt eller i de inblandades mänskliga reaktioner.

Bland de noveller jag tycker bäst om finns The Rabbet, där en ondska smyger in i ett hem och perverterar vardagslivet; A Second Slice Manifesto som behandlar en teknik för måleri med oanade implikationer; och The Buzzard, en djupt sympatisk dialog mellan en ordlös gud och slaven som vaktar honom.

Jag var inte helt förtjust i novellsamlingen Looking for Jake and other stories, så jag är mycket glad över att China Miéville putsat på sitt skrivande i det korta formatet, och framför allt givit det mer hjärta och mänsklighet, vilket behövs i de ofta skrämmande världar han beskriver.

Fler böcker av China Miéville:
King Rat
Perdido Street Station
The Scar
Iron Council
Looking for Jake and other stories
The City & The City 
Kraken

Inga kommentarer: