lördag 10 februari 2018

Book of Mormon på Chinateatern

Den mest amerikanska av alla religioner sänder ut missionärer över hela världen för att locka nya människor till sin tro. Två och två reser de ut, unga välklädda och trevliga män med Mormons Bok i handen och i hjärtat. Musikalen Book of Mormon tar sin början bland de förväntansfulla unga männen som snart skall tilldelas sin missionspartner och destination. Det gäller två år av ens liv - hoppas man får resa till ett riktigt spännande ställe med en bra vän! Eller - tänk om det blir raka motsatsen?


Unge, tjusige Kevin Price, skolans guldgosse, paras ihop med den fumlige Arnold Cunningham, och färden går till Uganda. Oj då. Inte alls vad Kevin Price har väntat sig, men han tänker att han har kunskap och hängivenhet för två, och kan göra det bästa av situationen. I ett härligt självupptaget nummer sjunger han om hur de två skall kunna frälsa ugandier - "men mest jag!" Cunningham snubblar efter, glad över att äntligen ha fått en vän!


Det Uganda vi får se är en dyster och skrämmande plats. Knappt har de två missionärerna landat, så konfiskeras deras bagage av hotfulla killar. Men se, där finns ju redan fyra andra par missionärer som kan hjälpa dem till rätta! Hur många ugandier har de lyckats omvända redan? Ack, vilket sorgligt svar! Motgångar, slitningar och en riktigt otäck krigsherre gör att allt missionerande hamnar på broder Cunninghams axlar. Men nu är det ju så att han aldrig ens läst hela Mormons bok, så vad skall han säga? Star Wars och Sagan om ringen blandar sig i hans predikningar om saker som faktiskt har att göra med verkliga problem i den lilla byn han försöker omvända. Kommer det att sluta väl?Musikalen Book of Mormon är fylld av roliga och rejält hädiska sånger som glatt sjungs och dansas fram av den skickliga ensemblen. Musiken är medryckande och handlingen är fantastiskt over-the-top. Det är väldigt kul att få se en så underhållande show, och att sedan utanför teatern mötas av snälla mormoner som delar ut Mormons bok med diplomatiska leenden, vilket är en så mycket mer mogen protest än burop och bojkotter.

Länk till Chinateaterns sida om Book of Mormon


1 kommentar:

Håkan Wilhelm Hugosson sa...

En jätte-underhållande musikal med klatschiga sånger som är precis så satirisk som man kan vänta sig av skaparna av South Park.

Som tyvärr kan tilläggas är den också så förväntat kryddad med dålig smak som just South Park.