torsdag 11 maj 2017

Leviathan Wakes av James S. A. Corey

Jorden räckte inte längre till för mänskligheten, så vi gav oss ut och började kolonisera våra närmaste himlakroppar. Mars har en stor befolkning, och i asteroidbältet bor några miljoner människor i tunnlar grävda i ett par av månarna. I boken Leviathan Wakes är rymdskepp, vakuum och nödvändiga säkerhetsåtgärder vardag, men har ändå ett spänningens skimmer bara av den anledningen att allt utspelar sig långt från den (numera tämligen förgiftade) jordytan.

Vartannat kapitel i boken följer James Holden och fyra besättningsmän på farkosten Knight som sänts ut från isfraktaren Canterbury för att undersöka en nödsignal från ett strandat skepp, Scopuli. Medan de är ombord Scopuli sprängs Canterbury av ett mystiskt skepp med kraftfullare vapen än hittills känt. Att förgöra ett skepp som fraktar förnödenheter betyder inte bara mord på besättningen, utan indirekt grovt sabotage mot de kolonier som väntade på lasten. Maktbalansen mellan jorden, Mars och OPA (Outer Planets Alliance) är lättrubbad, och de bevis som Holden och hans grupp kommit över kan krossa det bräckliga förtroendet som finns mellan grupperna.

Varvat med Holdens historia får vi läsa om Joe Miller, urtypen av en desillusionerad polis; frånskild, begynnande alkoholism, förbisprungen på jobbet, men med ett öga för gatlivet och brottsgängen på Ceres. Steg för steg går det upp för honom att han är på väg ut, men när han till sist får sparken håller han fast vid det kidnappningsuppdrag han fick att sköta med vänsterhanden och dras därmed in i de intriger som verkar hota att slå ut hela solsystemets befolkning.

Handlingen var helt okänd för mig när jag började läsa, så jag hade ingen aning om de okända sabotörerna skulle visa sig vara utomjordiska eller, tja, jordiska, och boken håller det osäkert väldigt länge. Eftersom jag finner first contact-berättelser, även under fientliga förhållanden, extra intressant, hoppades jag till en början på det, men fann snart att de interplanetära konspirationerna och fysiska utmaningarna på rymdskepp och asteroider var tillräckligt spännande i sig. När till sist ursprunget till komplotten uppdagades var den riktigt fascinerande, och berättelsen växlade upp ytterligare ett steg trots att tempot varit genomgående högt. Litet snöpligt var att trådarna knöts ihop så snabbt i de sista kapitlen, men jag ser fram emot att följa historien i de kommande böckerna i serien, för att inte tala om i TV-serien The Expanse.

Fler böcker av James S. A. Corey:
Caliban's War
Abaddon's Gate
Cibola Burn
Nemesis Games
Babylon's Ashes
Persepolis Rising 
Tiamat's Wrath

Inga kommentarer: