tisdag 9 augusti 2016

Star Trek Beyond

När Star Trek Beyond inleds, får vi se både Captain Kirk och Commander Spock fundera på att lämna livet på rymdskeppet Enterprise. Nej, det får väl inte hända?! Ett riktigt spännande äventyr borde väl få dem båda att inse att deras plats är på kommandobryggan, som upptäckare och försvarare av folk i nöd. Visa oss!


Men visst vore det nog så lockande att stanna kvar på sambandscentralen Yorktown, en enorm byggnation i rymden, ett under av teknologi och av mångfald i färg, form och kärlek. Som en Eschersk dröm böjer sig bebodda bågar runt varandra till ett stort klot som ser tryggt men ändå litet bräckligt ut.


Till Yorktown kommer en förtvivlad kapten: hennes skepp och besättning har tagits som gisslan av en okänd fiende i ett av de mindre utforskade solsystemen. Se där en värdig utmaning för USS Enterprise och hennes besättning! Under visst muttrande reser skeppet ut till den hemlighetsfulla planeten, och möts av en svår motståndare med lömska planer samt en strandad rymdfarare med egna hemligheter och överraskande hjälp i nöden.


Star Trek Beyond tar tillvara på alla möjligheter som ges att visa snygga, imponerande scenerier, och det gör den rätt i. Inte bara är Yorktown hisnande vackert, även Enterprises interiörer ser läckert retro-futuristiska men ändå inbjudande ut. Och den fientliga planeten de landar på har spännande byggnationer och kvarlämnade artefakter och skepp från andra civilisationer. Handlingen är inte alltför intrikat, men håller för att driva filmen, och där finns en hel del Easter Eggs och blinkningar till tidigare TV- och filmäventyr som är tillräckligt listiga för att även jag, inte alls någon Trekkie, skall gilla dem och leta upp betydelsen i efterhand.


Tonen i filmen är också god; manusförfattare Simon Pegg och Doug Jung liksom regissör Justin Lin har blandat in humor utan att tappa allvaret när det gäller, och håller sig också på rätt sida om gränsen för när komedin tar överhanden. Som neutral science fiction-älskare gillar jag det universum som Star Trek Beyond spänner upp, och det äventyr som USS Enterprise och dess besättning tar oss med på.


1 kommentar:

Håkan Wilhelm Hugosson sa...

Bra SF som är underhållande och spännande utan att ta till "Rädda-Hela-Världen"-musklerna (vilket ju blir lite tröttsamt).