torsdag 21 april 2016

Ikoner på Fotografiska

Det är ofta attributen som utmärker en modern ikon - den svarta skinnjackan på rebellen, kronan på kungen, superhjältens mantel. Med rätt sminkning och utstyrsel kan vem som helst ta på sig den roll de önskar, och det är det som Fotografiska har låtit ske i sin egenproducerade utställning Ikoner. 21 personer med Downs syndrom har fått välja vem de vill se ut som, fått kläder och makeup till sin roll, och blivit fotade i tillhörande miljöer.


Resultatet är estetiskt tilltalande fotografier; komposition, kontraster, färger, allt samverkar för att skapa de där bilderna som sätter sig på näthinnan. Men det finns också en extra dimension i det hela, att veta att fotot står för en dröm som går i uppfyllelse, och det för någon som inte har så stora möjligheter att följa sina drömmar.


Inte minst är det fint att se hur olika personernas drömmar är. I en film som visas på utställningen berättar modellerna och assistenterna vad de känner och gör under sminkningen och fotograferingarna. Det är rörande, men framför allt upplyftande att se glädjen hos såväl modellerna som dem som skapar scenerierna.


Jag är mycket glad att Fotografiska har gjort den här utställningen, som är väl värd att besöka på plats och sedan återuppleva på websidan.

Länk till Fotografiskas sida om Ikoner

Foto: Emma Svensson

2 kommentarer:

Snowflake sa...

Så fint!
Vilken skön Brando, kul att ungdomar känner till honom. :-)

Jenny B sa...

Ja, det var ett extra nöje att se de klassiska ikonerna och tänka på att någons längtan ligger bakom det!