måndag 11 april 2016

Erik Johansson på Fotografiska

Med en kamera i varje mobil är var människa fotograf idag, och det finns många vackra och inspirerande ögonblick i vardagen att föreviga. Men Erik Johansson ser något mer i de bekanta landskapen, och i sina foton leker han med åkrar och vägar som om de vore något helt annat än vad vi är vana vid. Med fantasi, noggrannhet och mycket arbete med detaljerna skapar han hyperrealistiska bilder från en drömvärld där andra naturlagar gäller.


Det är spännande att se en sax följa de streckade linjerna i landsvägen, och klippa upp så att åkerlotterna delar på sig. Kvarnen står inte vid en flod, utan det är själva åkern som forsar utför och driver skovelhjulet runt. Jag känner igen tankarna från det förbiflygande landskapen under långtråkiga bilfärder, men Erik Johansson har följt dem hela vägen och genomfört dem med sådan detaljrikedom att de blir hyperrealistiska mitt i sin osannolikhet.


De stora bilderna visas i dämpad belysning i Fotografiskas salar, så att man lätt kan känna sig transporterad till en drömvärld. Flera av Erik Johanssons scenarier utspelar sig i och omkring sovrum. En halvsovande pappa tar några kliv i ett nattlandskap på sin väg med ett glas vatten till ett ropande barn. Det vita lakanet vid sängens fotända övergår till att bli ett perfekt skidlandskap, och vid huvudändan har en snötäckt gran dykt upp i sovrummet.


När man hajat till av en bilds idé finns det alltid fler detaljer att förundras över. Mannen som hänger upp våder med ljusare vidder framför den grå himlen - hans stege står till hälften i/på landskapet han själv tagit med sig. Det är kittlande att se Erik Johanssons bearbetade fotografier, och jag hoppas att hans fantasi fortsätter att spela länge än.


Länk till Fotografiskas sida om Erik Johansson Imagine: Created Reality

Länk till Erik Johanssons hemsida


Inga kommentarer: