torsdag 7 april 2016

Ellen Thesleff på Sven-Harrys

Ellen Thesleff föddes i Helsingfors 1869. Som äldsta dottern till en konstintresserad ingenjör blev hon uppmuntrad att teckna och måla, och kunde viga sitt liv åt det. Förutom att studera måleri och teckning i Helsingfors gjorde hon också flera resor till kontinenten, och kunde jämföra ljuset vid Medelhavet med det i Murole, norr om Tammerfors, där familjehemmet låg.


Ellen Thesleffs tavlor har en mjukhet men samtidigt tyngd. Speciellt uppskattar jag hennes stilleben mot mörk bakgrund, och ännu mer den fina tavlan av en fiolspelande kvinna där profilen är tecknad silvervit av ljuset som faller in från utanför bilden.


 Thesleff var också skicklig på färgtryck, såväl etsningar som träsnitt. Efter hand utvecklade hon tekniken för att ge sina träsnitt diffusare partier och alltså mer likna sina mjuka kompositioner i oljemåleriet.


Jag måste ändå erkänna att jag inte kan harmoniera mig själv med stämningen i de tavlor som är uppbyggda av  pasteller. Inte bara färgskalan utan också de grova dragen gör att jag inte känner igen mig. Jag är ändå mycket glad att Sven-Harrys har samlat så många av Ellen Thesleffs verk så att vi kan få se hennes inspiration och utveckling under de aktiva åren.

Länk till Sven-Harrys sida om Ellen Thesleff


4 kommentarer:

Hermia Says sa...

Så roligt att du varit där nu! Jag blev nästan förhäxad av det färgstarka trädet till höger i det stora rummet... Marimekko måste ha inspirerats av Thesleff?

Jenny B sa...

Vad intressant att höra att du tycker om de färgrika tavlorna! Jag kan ju som sagt inte riktigt förstå eller känna dem, men jag ser att de är fulla av uttryck och tänkte att de nog måste tala till många andra.

Snowflake sa...

Så vackra! Jag tycker om alla.

Jenny B sa...

Kul att höra! Det känns så bra att få se så fina, säkra och välgjorda verk av en konstnär man (i alla fall jag) inte kände till tidigare.