lördag 28 november 2015

Modern konst på MoMA NYC

The Museum of Modern Art i New York är ett stort flervåningshus med mängder av intressant konst. Förutom de specifika utställningar jag redan berättat om, Picassos skulputer och Joaquín Torres-García, pågår bland annat en samlingsutställning med konst från Östeuropa och Latinamerika från 1960 till 1980, på temat att båda områdena genomgick förändringar och omvälvningar i samhällena när människor protesterade mot orättvisa styren.
Posters från Östeuropa
Geta Bratescu

 På två plan finns också en specialutställning av den libanesiske konstnären Walid Raad, vars foton, filmer och collage behandlar landets alltför långa och djupgående erfarenheter av krig och terrorhandlingar. Han varierar sin presentation från rena redogörelser av utseendet på handgranater, eller motorer från bilar som används för bombningar, till humoristiska berättelser eller estetiska avbildningar av eld från explosioner.Andra salar visar verk ur muséets samlingar av Henri Matisse, Henri Rousseau och andra kända och uppskattade mästare ur konsthistorien. Jag blev förtjust i den tavla av Piet Mondrian där han givit en blå nyans åt sin distinkta färgkomposition.


 På ett museum för modern konst finns förstås också verk som är nytänkande, provokativa och rent av roliga, som Yayoi Kusamas inbjudande/avskräckande penisstol!

När muséet öppnar på morgonen ringlar kön dit redan lång, men den rör sig snabbt, så man skall inte låta sig avskräckas. Det går näppeligen att se sig mätt på all god konst som finns på MoMA på ett besök. Man får lova sig själv att komma tillbaka en annan gång, och det är ett bra löfte.

Länk till MoMA New York

Inga kommentarer: