måndag 23 november 2015

Michael Valeanu Trio på The Iridium NYC

Jag måste erkänna att det var hammondorgeln som främst lockade mig till konserten - kan det någonsin bli fel med en hammondorgel? (Ja, det kan det nog.) Men jag hade också hunnit lyssna på huvudartisten, gitarristen Michael Valeanu, och gillat vad jag hörde.


Precis som på senaste skivan Hard Too Cook flankerades den unge fransmannen av Jake Goldbas på trummor och Jake Sherman på hammondorgel, en konstellation som lät mycket bra tillsammans. De inledde med en trevlig version av Stompin' At The Savoy men fortsatte sedan att spela Valeanus egna låtar (som ofta har titlar och teman av mat och matlagning!).

Michael Valeanus musik är en mjuk jazz med influenser av fusion och folkmusik. Låtarna börjar ofta stillsamt, men energin växer under spelandet till en skön styrka. Aldrig så att det bubblar över, utan hela tiden med full kontroll! Alla tre musikerna är väl samspelta och därtill utmärkta i sina solopartier. På några av låtarna bidrog sångerskan Cyrille Aimée, vars mjukt rökiga röst passade riktigt bra för musiken.

The Iridium är en uppskattad jazzklubb vid Broadway som ofta har besök av större stjärnor och större publik än den söndagkväll jag var där, men även med färre personer i lokalen blev stämningen god, speciellt som Michael Valeanu Trio spelade så väldigt bra. Jag har fortsatt att lyssna till dem sedan jag kom hem, och är glad att jag upptäckt deras musik.

Länk till Michael Valeanus hemsida

Länk till The Iridium

Inga kommentarer: