lördag 8 augusti 2015

The Stories av Jane Gardam

Jane Gardam har bakom sig en lång karriär som författare av romaner och noveller. Till samlingen The Stories har hon själv valt ut favoriter bland sina berättelser från 1977 fram till 2007. Hon skriver ofta om välbeställda personer på den engelska landsbygden; makar utresta på arbete i Hong Kong, ibland med hustrun vid sin sida i det främmande landskapet. En kort summering av handlingen i de flesta historier skulle visa stora likheter med de mjältsjuka berättelserna bakom länkar med titeln "vad som hände sedan kommer du inte att tro". Men om innehållet är litet banalt och twisten på slutet sällan nyskapande, finns det däremot stort värde i novellernas utförande.

Gardam beskriver människor, i stort sett nöjda med sina rutiner, om än låsta i konventioner och förväntningar när något händer som skakar om dem. Hennes språk är lika precist och tillbakahållet som personerna det beskriver, vilket passar synnerligen bra - en till synes artig replik kan darra av en ödesdiger undermening. En del noveller har en övernaturlig klang, som kan visa sig vara mer eller mindre av fantasier.

Det är intressant att läsa novellerna från början till slut, och alltså i kronologisk ordning. I novellerna hämtade från 1983 års novellsamling med titeln The Pangs of Love börjar Gardam experimentera mer med sin prosa. Det är inte alltid lyckat - den uppbrutna texten och flödandet av en inre monolog visar sig inte förmedla mer än de konventionellt skrivna berättelserna, men vara trögare att läsa. Dock är själva titelnovellen, The Pangs of Love, en bitsk fortsättning på H.C. Andersens grymma Den Lilla Sjöjungfrun, och lysande både i handling och repliker.

Till stora delar återgår de följande novellerna till den traditionella berättarteknik där Jane Gardam excellerar. Ett undantag är berättelsen Green Man, som tyvärr tar bort all mystik från den mytologiske mannen. Några av historierna i den gedigna boken är bagateller, men de flesta hade en sådan tyngd att jag sällan ville läsa två på raken, utan låta varje novell sjunka in. Jane Gardam har en stil att beundra, och jag njöt mycket av de här nedslagen i hennes livsverk.


Inga kommentarer: