måndag 10 augusti 2015

Meetings Borås-Västerås tur och retur

I en listig kulturmaximering har Västerår och Borås konsthallar bytt verk med varandra för en sommar/höstutställning. I Borås kan man nu se tavlor, fotografier och skulpturer av så kända namn som Karin Mamma Andersson, Marianne Lindberg De Geer, Ernst Billgren och Lena Cronqvist; välvalda verk som ger en insikt i de olika konstnärsskapen. (Som av en händelse har Borås å sin sida lånat ut verk av alla ovanstående utom Mamma Andersson till Västerås.)

Karin Mamma Andersson: Tron på det trygga huset
När man kliver upp för trappan tycks man mötas av en gående man längst bort i en korridor. Det är Peter Tillberg, som ur sin scen från en flygplats skurit ut en man i en större skala än bakgrunden som ställts framför tavlan, på väg mot betraktaren. Utställningstexten talar om tydlig samhällskritik, men det tycker jag är en överdrift. Endast plakatkonst försöker bestämma vad åskådaren skall få med sig. Titeln Skuggan av ett leende gör att man kan försöka hitta det där leendet i mannens neutrala anletsdrag. Är han på väg hem efter en resa? Eller på väg mot något spännande uppdrag för jobbet?

Ulf Lundin: 5-9
Man kan slå sig ned och se på två loopade filmer på var sin vägg. Den ena är 5-9 av Ulf Lundin, som fortfarande mest är halv-intressant. Den andra är underhållande i sin detaljrikedom och i sin förenklade men breda förklaring av livet i några höghus. Man ser tiden löpa på en klocka i hörnet, medan människor går till jobbet, sitter vid datorn, går hem, går ut med hunden, spelar bowling, sätter sig framför TV:n (en somnar där och sitter kvar hela natten), och lägger sig. I ett sjukhus föder en kvinna ett barn, medan liemannen går förbi en annan sjuksäng. Enkelt men roligt och även litet tankeväckande. Tyvärr har jag glömt namnet på konstnären. Om någon vet det, var snäll och berätta så att jag kan leta upp fler av hans verk!

Länk till Borås Konstmuseum

Inga kommentarer: