tisdag 4 augusti 2015

Picasso Nesjar Jacqueline på Kristinehamns Konstmuseum

Det finns hela åtta skulpturer av Picasso i Sverige. Av dem är skulpturen i Kristinehamn den största, och eftersom den uppfördes år 1965 firas att den har stått där i femtio år med en intressant utställning på Kristinehamns Konstmuseum.

Picassos skulpturer och reliefer runt om i världen kunde börja ta form tack vare norrmännen Erling Viksjøs och Sverre Jystads uppfinning naturbetong, en metod som skapar nyansskiftningar i en grövre struktur som utgörs av sten inmängt i betongen. Landsmannen Carl Nesjar utvecklade sin konst med hjälp av den tekniken, men såg också möjligheten att låta Pablo Picassos mångdimensionella motiv bli verklighet i stor skala.

Ett antal lyckliga tillfälligheter gjorde att Nesjar och Picasso möttes och utvecklade ett samarbete, och senare att Kristinehamn erbjöd en plats för den femton meter höga Kvinnohuvud (Tête de femme) med hjälp av den lokale konstnären Bengt Olson.

Sommarens utställning på Kristinehamns Konstmuseum berättar historien om hur den stora skulpturen kom på plats, och kompletterar med ett antal verk av Picasso. Det är ett välgjort urval av kvinnohuvuden, porträtt av livsledsagarinnan Jacqueline Roque med varierande utseende men i en stil som pekar fram mot Kristinehamnsverket. Den välgjorda audioguiden som hör till låter besökaren få veta mer om de olika verken, om naturbetongprocessen och om uppförandet av verket på plats.

Skulpturen var beräknad att kunna stå i flera tusen år. Åker man ut och besöker den efter utställningen kan man se att den bevarat sin vackra yta under sina första femtio år, och fortfarande utgör en imponerande profil i inloppet till Kristinehamn.

Länk till Kristinehamns Konstmuseums sida om utställningenInga kommentarer: