måndag 11 november 2013

Niki de Saint Phalle på Moderna Muséet

På Moderna Muséet är några salar målade i glatt rosa och gult och vikta åt Niki de Saint Phalles konst. Jag har inte studerat hennes konst närmare tidigare, och jag blir först avskräckt av de väldigt personliga berättelserna i de första verken jag ser.

Den rosa födelsen, 1964
Men allt eftersom jag ser vidare på tavlorna blir jag indragen i hennes berättelser. Med motiv som är en blandning av enkla figurer och intrikata mönster berättar Niki de Saint Phalle om händelser som varit viktiga i hennes liv. Brev till vänner illustreras med text och bilder och berättar om städer hon besökt, män hon träffat och älskat och lämnat. Andra bildcollage listar, poetiskt och färgrikt, vad hon känner och saknar när ett intimt förhållande tagit slut.

Could We Have Loved, 1968
Ja, verken är personliga, men det går att känna igen känslorna eller leva sig in i dem som åskådare. Detta är inte gamla tiders porträtt av kungligheter och påvar, eller avbildningar av viktiga slag. Men för Niki de Saint Phalle som målat tavlorna och levt händelserna är människorna och händelserna säkerligen viktigare än alla historiska ögonblick som förevigats officiellt - på samma sätt som det säkerligen är för oss alla.

Länk till Moderna Muséets sida om utställningen

Inga kommentarer: