fredag 30 september 2011

Robert Mapplethorpe på Fotografiska

Med sin personliga blick för skönhet och sin precisa kompositioner skapade Robert Mapplethorpe en estetik som är så knivskarp att man blir överväldigad. Noggrann ljussättning skapar sylvassa konturer och en perfekt balans mellan släta och skrovliga ytor i de svartvita fotografierna.


 Vad kan förskönas under Mapplethorpes blick? Lätt slokande blommor, med större individualism i de ovanliga kurvorna än daggfriska knoppar på raka stjälkar. En ensam kalla mot svart bakgrund, genomlyst så att den ser skör och osårbar ut på samma gång - och underbart sensuell. En hand som griper om en skönt krossade kronblad, så att både människan och blomman framstår som naturens underverk.


Människokroppen, hur vacker och spännande kan inte den vara?! Utan att låta sina mänskliga modeller förlora sin personlighet och bli objekt, så fokuserar Mapplethorpe på formerna och musklerna som skapas av lemmar och muskler. Den nakna kroppen är som ett jungfruligt landskap som Mapplethorpe upptäcker, dels i bildsviten av den kvinnliga muskelbyggaren Lisa Lyon, men främst i de många fotona på nakna män.


Visst är de manliga genitalierna fascinerande, med sina personliga utseenden och varierande tillstånd! Om man inte smusslar undan dem kan dyka upp på oväntade ställen i nakenstudier. Mapplethorpe smusslar inte undan dem utan lyfter bokstavligt talat fram dem och bygger kompositioner runt dem. Det är inte gjort för att exploatera, utan tvärtom med mycket kärlek och humor. Jag tröttnar annars snabbt på överdriven fallosfixering, men när Mapplethorpe placerar en lika stor revolver intill en erigerad penis, ser det smart och tänkvärt ut. På bild efter bild presenteras manliga könsorgan i olika situationer, så vackra och starka och fulla av integritet!

Kändisporträtten är estetiserade, självporträtten är stiliserade, men överallt lyser själen fram. Jag blir inte lika imponerad av bilderna på barnen, som inte på samma sätt låter dem framstå som individer utan mer som stiliserade roller efter vuxenvärldens förväntningar. Men annars är det just genom att fokusera på den yttre skönheten som Robert Mapplethorpe tar fram sina modellers personlighet. Ytan presenterar innehållet.

Länk till Fotografiska Muséets sida om Robert Mapplethorpe


Inga kommentarer: