onsdag 14 september 2011

Cowboys & Aliens

För trettio-fyrtio år sedan upptäcktes flera fall av mystiskt stympad boskap på amerikanska farmer. Vem eller vad hade gjort det? Utomjordingar var en av de fantastifulla förklaringarna till historierna om kor som kunnigt skurits i bitar och/eller tömts på blod. Ett tag tror jag att det är det som varelserna i Cowboys & Aliens är på jorden för. Men det finns fler anledningar för dem att resa till det gamla Västern, och det blir en spännande kamp mellan människor och rymdvarelser.

Kan de hårda cowboysen försvara mänskligheten mot utomjordingar med rymdraketer och laservapen? Pistoler och mannakraft räcker en bit, men som tur är har en av männen (Daniel Craig) ett kraftfullt vapen av utomjordisk styrka. Även om han inte vet vad han själv heter eller kommer ifrån, lyckas han komma på hur han skall anlossa sitt spännande vapen.

Cowboys & Aliens är en mycket manlig film, med nästan bara män i rollistan, stiliga män i skjorta, väst, kavaj och chaps, smutsiga och ofta blodiga av deras hårda jobb. Mmm, så läckert. Och vilka män, sedan: Keith Carradine, Sam Rochwell, Harrison Ford och Daniel Craig! Jag som aldrig har varit något western-fan får inte nog av att se dem rida in på bygatan och göra upp om oförrätter med glimmande pistoler och hårda ord. Och så kommer det aliens! Och explosioner! Hårda strider mellan män och utomjordingar, och en kamp mot klockan för att hinna rädda mänskligheten.


Jag tycker att historien håller ihop nog väl för att vara intressant, förutom en logisk lucka och en "alien ex machina" som är litet väl osannolik. Personskildringarna är tillräckligt bra för att inte stå ivägen, även om jag önskade att Sam Rockwell hade fått flippa ut ordentligt. Hela tiden hålls spänningen uppe på olika sätt, och det blir som sagt många alien-fighter och läckra explosioner i den torra, dammiga öknen. Jag hade inte velat missa den här filmen!


Inga kommentarer: