söndag 5 januari 2014

Flickorna på Liljevalchs

I samband med Liljevalchs utställning av Lena Cronqvists verk, låter sig Stadsteaterns marionetteater inspireras till en föreställning om flickor och deras föräldrar. Det blir en fantastisk dubbel-dubblering av Cronqvists värld av flickor och dockor i olika storlekar!


De begåvade dockförarna Ingalill Ellung och Kay Tinbäck Du Rées bär enkla klänningar i blått respektive grönt, och likadana klänningar bär deras dock-flick-jag. I ytterligare en skala mindre finns föräldradockorna, en mamma och en pappa. När systrarna samlas för att gå igenom den bortgångne pappans efterlämnade saker väcks minnen och dockorna till liv och börjar agera ut händelser från barndomen.


Det är fascinerande att se Lena Cronqvists värld få tredimensionell form och färg, och det är ännu mer magiskt att se dockorna få liv under sina förares skickliga händer. De rör sig känsligt och mjukt, och det är nästan så att man ser anletsdragen ändras med stämningen. Idén att fördjupa Lena Cronqvists värld med dockor och manus är genialisk och mycket väl genomförd.

Länk till Stadsteaterns sida om Flickorna

Foto: Petra Hellberg

Inga kommentarer: