lördag 18 januari 2014

The Lowland av Jhumpa Lahiri

Bakom familjens hus i Tollygunge i Calcutta ligger ett lågland, ett område lägre än den omgivande marken. Under monsuntiden fylls låglandet med vatten och vattenhyacinter. De månader som vattnet inte fyller låglandet vet bröderna Udayan och Subhesh hur de skall kryssa mellan pölarna och de sanka områdena på genvägen bort från hemmet, ut för lek eller upptåg.

Subhesh är femton månader äldre, men bröderna håller ihop, i skolan och som bästa vänner, trots att de är väldigt olika. Udayan är den drivande kraften, eldfängd och rastlös. I det sena sexiotalets Indien blir han engagerad i Naxalite-rörelsen, en kommunistisk gerillagrupp som med våld ville protestera mot orättvisa och fattigdom.

Subhesh flyttar till USA för högre studier i kemi. Med Jhumpa Lahiris neutrala språk blir han som en ständig litet distanserad betraktare. En ögonblicksbild av studenterna på campus speglar hans hållning: några demonstrerar högljutt för rättvisa i ett land (inte Indien) på andra sidan jorden, medan andra sitter på gräset strax intill och oengagerat ser på.

Udayans liv blir kort och slutar våldsamt, men påverkar alla efterlevande för alltid. Vi får bara se honom genom andras ögon; Subhesh, modern, och Gauri, hans änka. Berättelsen skiftar sömlöst huvudperson från kapitel till kapitel medan berättelsen rör sig vidare genom tid och rum. Många gånger är det genom att beskriva miljön som Lahiri berättar saker som har hänt, vilket i sin tur ger en ledtråd till vad en människa har känt eller gjort.

The Lowland är en mycket fin skildring av såväl händelser, miljöer som inre känslor. Människorna skildras med värdighet, psykologiskt trovärdiga när de står i fokus, med egna bevekelsegrunder men också brister som påverkar de närmaste. Fastän boken själv var så lugnt och distanserat berättad längtade jag hela tiden efter att läsa vidare, inte direkt för att få svar på frågor utan för att berättelsen var så rik.

Fler böcker av Jhumpa Lahiri:
Interpreter of Maladies
Unaccustomed Earth

Inga kommentarer: