fredag 19 juli 2024

The Sympathizer

Året är 1975, och inom kort skall Saigon och dess styre falla för nordvietnamesiska styrkor. Vår huvudperson, endast kallad the Captain efter sin position i den sydvietnamesiska polisens specialstyrka, glädjer sig i hemlighet då han i själva verket är spion för kommunisterna i Nordvietnam. Men hans plats som högra hand till polischefen the General ger honom unika möjligheter att övervaka och påverka exilvietnamesernas motstånd, så han övertalas att följa med vid evakueringen till USA, där han redan tillbringat ett år i college.


TV-serien The Sympathizer lyckas förmedla känslan av livsfara när utvalda och icke-utvalda i sista minuten ruschar genom staden mot planen som skall ta dem till USA - oron över om man skall hinna och vilka som skall lämnas kvar, och i säkerhet ombord även den djupa känslan av sorg över vilka som inte kom med.


Väl på plats i USA upplever vi tillsammans med the Captain slentrianmässig rasism underblåst av ren dumhet i de distinkta miljöer han hamnar i. Professor Hammer är universitets specialist på Orientaliska studier och i nedlåtande välvillighet ger han the Captain till uppgift att vid en tjusig fakultetsfest hålla ett tal där han redovisar för skillnaderna mellan sin orientaliska sida och sin västerländska sida. Ja, the Captains far var en vit man vilket hans stålgrå ögonfärg vittnar om. I tillbakablickar ser vi pojken retas av andra barn men till sist bli vän med dem, inklusive Bon som nu finns i hans grannskap i USA.


Egentligen är hela huvudhandlingen tillbakablickar från en senare tid, tillbaka i Vietnam, där revolutionen som vanligt äter sina barn och the Captain för sina fångvaktare måste redovisa för sina förehavanden i USA för att bevisa att han alltid varit lojal mot kommunismen. Det är ju svårt att bevisa när han som spion var så djupt involverad i motståndsrörelsen i exil, och mot sin vilja var tvungen att göra saker för att stötta dess mål.


Ytterligare en unik anhalt under the Captains tid i USA är hans tid som konsult på filmen The Hamlet, som i serien står för Apocalypse Now som ju hade en känt kaotisk inspelningsperiod. The Captains påpekanden om vietnamesiska replikernas korrekthet löses delvis, men hans invändningar faller inte alltid demonregissören Niko Damianos i smaken - han vill ju visa det stackars vietnamesiska folket som "oskyldiga, anspråkslösa, fogliga". Mellan alla smärre katastrofer finner the Captain ett ögonblick av verklig och välförtjänt stillhet och hemkänsla i kulisserna som föreställer en vietnamesisk by.


The Sympathizer innehåller fler liknande stunder då äkta känslor av nostalgi, uppgivenhet, förvirring och sorg tar plats mitt i scener av kaos, hot och våld. Det kokta ägget som the Captain får till föda i fångenskap ger en minnesbild av de dekorerade ägghalvor som serverades på universitetsfesten. Serien balanserar skickligt realism med ytterst absurda situationer som den orientaliska fakultetsfesten, eller när Ned Godwin, "General Napalm", är inbjuden till festen för the Generals mors långa liv, ger henne en kniv (det betyder fiendskap!) och morrande håller tal om hur kapitalismen skall segra.


Nästan alla de signifikanta vita männen i serien spelas av samma skådespelare, Robert Downey Jr. Man kan gärna fundera över betydelsen av det, samtidigt som det hela tiden funkar i ögonblicket, då RDJ ju är en ypperlig skådespelare. Står han för att hotet utifrån är detsamma varifrån det än kommer? Att alla vitingar ser likadana ut? I tredje avsnittet samlas alla fyra personer som RDJ spelat för ett möte med the Captain - svindlande. Oavsett vad man läser in i det är det en av många sevärda scener i den gedigna och välgjorda serien The Sympathizer.

1 kommentar:

Matilda sa...

Intressant!

Och tusen tack för att du tipsade om Nordiska akvarellmuseet, sommarutställningen var verkligen en höjdpunkt på semesterresan!