måndag 29 april 2024

Signalen

Det är tack vare sponsring från den förmögna och beundrade entreprenören Benisha Mudhi som de tyska astronauterna Hadi och Paula kan färdas till ISS. Väl på plats skall Paula utföra experiment för att se om hon kan få hörselceller att regenereras, vilket skulle kunna vara till hjälp för hennes döva dotter Charlie. Från rymden håller Paula kontakt med Charlie och maken/pappan Sven, men en dag/natt hör hon plötsligt ett annat anrop i en tidsperiod och position då det borde vara radioskugga.


De amerikanska astronauterna som redan befann sig på ISS var visserligen välkomnande och trevliga, men som Hadi och Paula ser det finns det ingen chans att de skulle låta gäster från en privat sponsor stå som upptäckare av detta möjliga anrop från en icke-jordisk intelligens. Dessutom, att sprida den nyheten skulle kunna orsaka kaos på jorden, så Paula och Hadi beslutar sig för att bevara hemligheten tills de har landat igen.


Landningen på jordytan går bra, men flygplanet som skall föra de inblandade tillbaka till civilisationen och till sina familjer försvinner. Har det kraschat? Är alla passagerare borta eller kan några vara i livet? Mitt i sorgen och oron över Paulas öde hamnar Sven och Charlie i en hatstorm då det framstår som att det var Paula som orsakade flygplanskraschen.


Vi har fått se att Paula tidigare har haft psykiska problem och medicinerat mot det, vilket hon lyckats dölja vid astronaututtagningarna. Redan tidigt i handlingen verkar det kunna vara den naturliga och inte så fantasifulla förklaringen till allt: signalen är en inbillning, det var Paula som styrde planet ur kurs. Men Signalen låter inte historien upplösas så enkelt, och den drömska och litet osäkra stämningen i serien låter en ana att lösningen är mer komplicerad. Det är också det som gör att man kan ha överseende med det som verkar som logiska luckor, och vilja se vidare oavsett vilket svaret på gåtan kan bli.

Inga kommentarer: