onsdag 24 januari 2024

Echo

Marvel Spotlight skall vara paraplynamnet för serier som fokuserar på sin huvudperson och inte nödvändigtvis är byggstenar i det alltmer komplicerade MCU. Det är litet underligt att den första serien som får den etiketten är Echo, så mycket som den bygger på såväl 2022 års Hawkeye som den ännu tidigare serien Daredevil som till och med hörde till en sidonisch av gatusmarta serier vilka nyss inlemmats i det stora Marvel-biblioteket. Men visst, vår huvudperson Maya Lopez är inte inblandad i strider med intergalaktiska invasionsstyrkor utan med giriga skurkar som hotar hennes familj och förstör sammanhållningen i hennes egna hemtrakter, likt Jessica Jones, Daredevil, Iron Fist och den riktigt lyckade Luke Cage. Dock är det inte helt sant, för Maya har varit borta länge från sina hemtrakter i Oklahoma och istället arbetat i New York för sin döde fars chef, Wilson Fisk, det vill säga den kände Marvelskurken Kingpin.


"Du kommer att behöva lära dig att vandra i två världar" säger Mayas mamma medan hon ännu lever till Maya när hon är barn. Den dubbelheten ser vi mycket av: New York-livet mot Oklahoma-familjen. Mayas dövhet i den talande världen. Och också livet idag gentemot minnena och styrkan från tidigare generationer. Flera av avsnitten inleds med tillbakablickar till anmödrar och deras ögonblick av heroism, förstärkta av kampvilja och list som ärvts genom århundradena.


Dock finns det också en dubbelhet i hur man skall tänka om Maya, för hon har ju faktiskt varit hejduk och mördare åt ett av New Yorks mäktigaste brottssyndikat, och den kopplingen lämnar man inte så lätt. Om man inte helt trodde på att Maya dödade Kingpin i sista avsnittet av Hawkeye så blir man inte överraskad av att han kommer tillbaka i hennes liv. Kanske mer överraskad över att han fortfarande har hopp om henne som sin arvtagerska, eller kanske inte överraskad ändå då den skicklige skådespelaren Vincent D'Onofrio visar den burduse Wilson Fisks känslostormar som gång på gång också slår över i kärlek och omtanke, hur brutalt den än tar sig uttryck.


Trådarna tillbaka till Choctaw-stammens ursprung är fascinerande, men som sagt är det än så länge svårt att se Maya Lopez som en värdig arvtagerska till krafterna och kunskaperna. Och även om familjen och vännerna hemma i Tahama, Oklahoma är fullödiga karaktärer med egna historier hinner vi inte uppleva djupet av Mayas relation till dem, fastän alla utropar att de har saknat henne. Echo har litet för mycket att berätta på sina endast fem avsnitt. Men låt oss foga in denna lysande sten i världsbygget i MCU, fastän vi inte behöver.

Inga kommentarer: