torsdag 11 januari 2024

Loop av liv på Kulturhuset

Vad finns i ett frö? Av de vackra frön som Kulturhuset delade med sig av till stadens invånare spirade fantasin. Stora som små gav tillbaka sina drömmar om vad som skulle kunna växa ur fröna, och de skrivna eller målade svaren sitter uppsatta på en vägg i utställningen Loop av liv. Andra drömmar handlade om hur man skulle vilja leva i framtiden. Kulturhuset Stadsteaterns dekorverkstad har realiserat en del av de drömmarna, som tidsmaskinen som inte tar dig någon annanstans utan stannar tiden.



Andra av de många verken är skapade av konstnärer, och är antingen interaktiva eller så stora att man kan känna sig omfamnad av dem ändå. Precis vid ingången står två stora Jordskott av Ingrid Ogenstedt. Litet längre in får man ta av sig skorna och gå in i ett rum med dämpad belysning, ljuvligt mjuk matta och inbjudande små hus i böljande former och färger, tolkade av scenograf Märta Fallenius efter skisser av deltagare. 


Litet längre in i utställningen finns en stor knotig urholkad stam av en ask där man får lägga sig. Det är svårt att hitta en bekväm position men det känns som att det är en god uppgift att försöka att skruva sig runt tills man gör det. Resonant Bodies kallas verket av Julia Adzuki, för utanpå asken sitter pianotrådar stämda i C som ger en fin klang som resonerar i träet och i rummet när man spelar på dem.


Kanske är det svårt för en människa att gå obehindrat genom den Tunnel som står intill och som det är öppet att spinna vidare på. Men tänk om det finns andra varelser som kan göra det, eller om man inte skall gå genom just den här tunneln. Loop av liv är en välkomnande och inspirerande utställning för både vuxna och barn.




Inga kommentarer: