fredag 19 januari 2024

Saltburn

Att flytta hemifrån och börja på universitet kan vara en utmaning, inte bara för att utbildningen är krävande utan också för att man måste lära sig att umgås med nya människor. Än mer så när man, som Oliver Quick, börjar på Oxford och får kurskamrater som ledigt för sig bland nya vänner med säkerheten av att vara unga, snygga och ha en familjeförmögenhet bakom sig. Olivers bakgrund är fattigare på såväl pengar som relationer och han blir lätt någon att göra sig lustig över när han försöker närma sig någon av det vackra folket.


Men den mest lysande av stjärnorna, Felix Catton, har en svaghet för ynkliga figurer som Oliver och tar in honom i sin krets av vänner och beundrare. Inte helt, Oliver befinner sig alltid i periferin och de övriga societetsbarnen ger honom nålstick då och då. Dessutom nämns flera gånger att Oliver är årets projekt - att Felix tar sig an bortkomna nykomlingar men glömmer bort dem när det passar honom.


Att Felix bjuder hem Oliver över sommaren till familjens gods Saltburn är ändå en vinst av oanad betydelse. I släptåg på den högdragne butlern Duncan, sedan efter den sprudlande Felix, lommar Oliver genom de många rummen inredda med dyrbara historiska föremål. Här får han alltså bo i sommar, i rummet intill Felix. Felix föräldrar Sir James och Lady Elspeth är så ljuvligt sorglösa och generösa som man kan vara med en stadig förankring i världen, men tillsammans med Oliver anar vi att välviljan också har sina gränser. En annan sommargäst är Felix kusin Farleigh som redan har ett horn i sidan till Oliver.


Till en början är Oliver just så klumpig i de stiliga omgivningarna som vi har sett honom vara i studentrummet. Men så, så gott som över en natt, blir han en ränksmidare av rang. Han har sett hur var och en i den lyckliga familjen är funtad och kommer dem inpå skinnet av vad han vet. Några i den lyckliga familjen smickras och snärjs in i hans nät, andra intrigerar han för att förpassa, allt med en underton av hot. Men hans egen plats som nykomling på Saltburn är förstås inte heller så säker.


Miljöerna och personligheterna på Saltburn är enastående i sitt slösaktiga överflöd, tidlösa i sin förvissning om att allt kommer att fortsätta lika storslaget för alltid. Olivers första felsteg följt av tilltagande självsäkerhet är skickligt gestaltat av Barry Keoghan, och Richard E. Grant och Rosamund Pike är självklara som paret Catton på vars nåd Oliver lever en sommar. Filmen Saltburn är snygg och smart, ibland litet för smart, men också fantastisk underhållning.

Inga kommentarer: