torsdag 5 augusti 2021

The Space Between Worlds av Micaiah Johnson

 I ett multiversum som delar sig i nya världar då något kan gå åt ena eller andra hållet, finns det Jordar som är tillräckligt lika vår för att man skall kunna besöka dem. Besöken sker systematiskt, för att ladda ned data som kan vara användbara för Earth 0 (där boken börjar), men inte utan problem. Via en farlig process kan en traverser sändas till en av de 380 möjliga Jordarna, men bara om hens motsvarighet inte lever i den världen. Så traversers hittas lämpligast bland dem som hade stor risk att dö unga, alltså i det vådligare ödelandet Ashtown utanför den välmående civilisationen i Wiley City.

Vår huvudperson Cara har haft tur flera gånger om, då hon alltså har överlevt till vuxen ålder i vår värld men inte i 372 andra av de nåbara världarna. Därför har hon en ganska trygg anställning vid företaget som skickar ut traversers. Men turen kan inte vara för alltid.

Boken The Space Between Worlds fokuserar inte så mycket på tekniken utan på människorna i världarna - dels på hur Cara känner inför det faktum att hon på de flesta Jordarna har dött, oftast våldsamt, men på en annan Jord vuxit upp mycket lyckosamt - och dels på hur hon på andra Jordar möter människor hon trodde att hon kände men som fått ett helt annat liv på grund av andra omständigheter. Det är ju meningen att en traverser bara skall ta sig till den andra världen, hämta data och sedan låta sig föras hem, men vem skulle kunna låta bli att läsa på om sitt eget öde under andra solar eller söka upp människor som skulle kunna älska eller hata henne? När Cara sänds till en värld som nyss blivit tillgänglig för henne (och vi vet ju varför) blir hon så involverad i vad som händer där att hon är på väg att rubba ordningen både där och på Earth 0.

Det är riktigt spännande att få se Cara och hennes närmaste i olika versioner, efter händelser som ibland har ekon i andra världar och ibland vänts i sin raka motsats. Dock är det oftare så i sista halvan av boken att berättelsen är oklar om vad någon vet eller inte vet och gör eller inte gör beroende på det - Cara, hennes tekniker Dell, flera andra i deras närhet och till och med informationsflödet mellan världarna. När Cara spinner listiga planer för att rätta till grova orättvisor hade det varit bättre om detaljerna varit glasklara. Men boken är ändå bra för sina miljö- och karaktärsskildringar, och jag vill gärna läsa mer av Micaiah Johnsons penna.

Inga kommentarer: