torsdag 26 augusti 2021

Moxie

 Som om det inte är tillräckligt jobbigt att hantera alla känslor som sjuder i kroppen och undran om vad det skall bli av en själv och världen när man är tonåring. Dessutom måste man möta andra tonåringar varje dag, och även om några av dem är dina vänner, så finns det några som gör livet jobbigare för dig, mer eller mindre med flit. Och på Vivians skola har guldgossen Mitchell och hans gäng fått sätta tonen alltför länge, med sin vardagsmobbning och offentliga listor över snygga tjejer. Nej, inga gulliga uppskattande listor, utan krassa utvärderingar av "snyggaste bröst", "snyggast häck" och "mest knullbar". Men har man inget att jämföra med än livet i den egna skolan är det lättast att böja ned huvudet över läxorna och längta till college. 

Det är vad Vivian och bästa vännen Claudia gör tills den nya eleven Lucy kommer till klassen och ifrågasätter Mitchells självsäkra bedömningar. Att rektorn tar Mitchells parti och viftar undan påbjudande ord som "trakasserier" som småkrångel gör det bara ännu tydligare hur mycket som är fel på skolan. 

Vivian är inte någon som vill kliva upp och leda andra, men vad kan hon göra istället? Inspirerad av sin mammas gamla feministiska fanzine från 80-talet trycker hon upp texter om missförhållandena som alla känner till, pyntar med några tuffa bilder och titeln Moxie, och sprider dem anonymt på tjejernas toalett. I varje nummer finns en uppmaning till protest, och dag för dag sprider det sig till fler. Från att rita hjärtan och stjärnor på händerna går det till handlingar som skulle kunna få en elev relegerad. Nu är frågan om rörelsen kommer att kunna hålla samman eller böja sig för trycket. Att bli relegerad kan sabba hela framtiden, och för en del elever är det viktigare än för andra att kunna bygga ett tryggt liv för sig och sin familj.  

Med en lätt hand visar filmen Moxie på några verkliga problem som tonåringar kan möta i skolan. Där finns många olika personligheter att känna igen sig i, och vänskapen mellan Vivian och Claudia känns äkta, särskilt sorgen från båda hållen när de märker att de håller på att glida ifrån varandra. Men överlag är stämningen god, och även om filmen inte är en skrattfest är det roligt att få se en upplyftande historia som Moxie.Inga kommentarer: