onsdag 18 augusti 2021

Henry Darger på Musée d'Art Moderne i Paris

 Historien om the Vivian Girls (The Story of the Vivian Girls, in What Is Known as the Realms of the Unreal, of the Glandeco-Angelinian War Storm, Caused by the Child Slave Rebellion) är lika fascinerande som den verkliga berättelsen om dess skapare Henry Darger. Hittills kände jag enbart till de långa panoramabilderna som illustrerar Dargers femtontusen sidor långa och vindlande berättelse, genom en utställning av några av verken på Magasin III år 2003.    

Musée d'Art Moderne i Paris har några av dem, men också flera andra bilder på traditionellt tavelformat som visar generalerna i kriget, de stridande ländernas flaggor och de förunderliga djur och växter som återfinns i denna underliga verklighet. De många flickorna (och de är flickor trots att de bär penis) har varit slavar i det grymma landet Glandeco och riskerar alltid att fångas och plågas igen. Men de är många och de är beslutna att kämpa för den goda sidan, länderna Abbieannia och Angelinia, och kristna värden. 

Under sitt liv var Henry Darger fylld av en önskan att hjälpa barn som hade det svårt. Då han själv hade små medel och till största delen var utstött från samhället var det inte lätt för honom att göra det. Åtminstone kunde han ge de jagade och plågade barnen upprättelse i sin rika fantasivärld, som är både vacker och skrämmande.

Länk till sidan om Henry Darger på Musée d'Art Moderne

Inga kommentarer: