söndag 1 augusti 2021

Musée d'Orsay i Paris

 Skulpturer är de första konstverk som möter en i de stora, rymliga hallarna - stora, imponerande skulpturer som drar blickarna till sig, efter att man först hälsats av Frihetsgudinnan. I Petit Palais såg vi gipsmodellerna som användes till gjutandet av bronserna, här ser vi de avsedda resultaten i brons och marmor, ännu mer magnifika. Att visa konst från slutet av 1800-talet och framåt betyder att man samlar de många verk som kommissionerades och skapades just från den tiden - skulpturer är ju inget man skrapar fram i en handvändning, heller inte de många stora, detaljerade tavlor som ställs ut. Dock finns det en hel del verk som faktiskt skapats och ställts ut på konstnärens eget initiativ när smakdomarna varit för stränga för honom. 

Mittgången med skulpturerna flankeras av mindre salar där tavlor från den tiden samlas, ibland efter tema, ibland efter konstnärer som liknar varandra. Den första salen ger oss scener från historien och idealiserade gestalter ur myterna, som Sanningen / La Verité som allvarligt blickar mot oss medan ett sökande ljus reflekteras från spegeln hon håller upp. Men redan i nästa sal blir det lättsammare, med en vägg av roliga karikatyrer skapade av Honoré Daumier 1832-35, Les Celebrités du Juste Milieu. 

De bibliska scener som avbildas är ofta målade originellt och inkännande, som Jean-Léon Gérômes Golgatha: Consummatum est, där endast skuggan av de tre korsfästa syns men också mörkret som sänker sig över Jerusalem då Jesus Kristus just gett upp andan. 

Belägringen av Paris år 1870-71 satte djupa spår i befolkningens minne, och redan medan den pågick målade Pierre Puvis de Chavannes de fascinerande verken Le Ballon, då man hoppades att kunna skicka ut meddelanden från staden, Men snart följd av Le Pigeon där kvinnan som symboliserar Paris skyddar duvan mot örnen som närmar sig uppifrån. Dock målade konstnären även en tavla kallad Hoppet i ljusare färger, men dessa två helt i sepiatoner är ypperligt minnesvärda.

 

Helt drömlikt underbara är sektionerna dedikerade till Art Deco, där föremål, möbler och hela inredda rum i denna ljuvliga stil förevisas. Inte bara verk från Belgien och Frankrike utan även föremål i litet annorlunda stil från den italienska skolan ställs ut och väcker åskådarens önskan om att bo och leva både praktiskt och estetiskt tilltalande, bland rundade hörn och slingrande former som ger ögat och sinnet ro.

Länk till Musée d'Orsay


Inga kommentarer: