fredag 20 augusti 2021

The White Lotus

 Det är VIP-gäster som kommer till hotellet The White Lotus på Hawaii, vana vid att passas upp på och få just vad de vill - åtminstone några av dem. Under det varma ljuset från solen och ljusslingorna på restaurangens altan kommer flera av dem att ifrågasätta vart de är på väg med sina liv. Och inte bara de, utan ännu mer personalen på The White Lotus som ser och ser till sina priviligerade gäster varje dag. 

Det är lätt att skissa upp en historia med bortskämda jetsettare och hunsade tjänare - vi har sett den många gånger förr. Desto svårare och mer givande är det att ge berättelsen nyanser och psykologiskt djup. Seriens skapare Mike White har redan visat, inte minst i den underskattade serien Enlightened, att han kan komma under ytan på såväl den högröstade personen som gärna sätter sig själv i centrum som den tystare som hamnade vid sidan av. 

Yppiga miljonärskan Tanya McQuoid är litet för mycket av allt och skulle kunna bli ett enda stort irritationsmoment, men Jennifer Coolidge spelar henne med ömhet och en genuint känd trötthet som gör att hennes ständiga behov av tröst känns äkta. Paret Mossbachers äktenskap går igenom flera svängningar under dagarna på Hawaii. Dottern Olivia och väninnan Paula sitter vid poolen som två dömande tonårsflickemonster med avsnoppande svar till alla som närmar sig, vare sig de är vänskapliga eller deprimerade. De är så cyniska att man vacklar mellan att rysa och skratta åt dem. Hur orkar de hålla på så som de gör? Det kanske de inte gör, inte för alltid. 

Flera av de anställda är just så anonyma men hjälpsamma som personalen på ett fint hotell är, men när man ser dem kan man ändå ana att de har en egen historia utanför arbetet. Mer i fokus står den smarta spa-chefen Belinda och i synnerhet hotellets manager Armond. Den i grunden sympatiske Armond måste behålla sitt professionella leende under alla omständigheter, men de många konfrontationerna med den krävande smekmånadsgästen Shane skrapar på något gammalt sår hos honom och får hans problemlösningar att mer och mer likna sabotage i den mån han kan komma undan med det. 

Precis som i verkliga livet när förväntningarna är lika höga som insatsen, så är det i oväntade stunder som man kan få några ögonblick av lycka. När tonårskillen Quinn Mossbacher körts ut av de dryga tonårstjejerna och tvingats sova på stranden får vi en överraskande upplevelse när en stor val viftar med sin stjärt i den harmoniska lagunen. Ett stycke skönhet och lugn att minnas.

Inga kommentarer: