lördag 21 september 2019

Nemesis Games av James S.A. Corey

När boken Nemesis Games börjar håller alla på att återhämta sig efter händelserna i Cibola Burn. Rocinante gicks hårt åt och ligger inne för lagning hos Fred Johnson på Medina Station nära Ringen. Reparationerna kommer att ta 28 veckor. Det ger besättningsmedlemmarna en chans att ta ledigt och hälsa på sina närmaste. Ja, det är egentligen bara Alex som själv väljer att resa tillbaka till Mars; Amos får ett sorgebud från Jorden och Naomi en vädjan från människor hon hållit ifrån sig i åratal.

Med Amos, Alex och Naomi tillbaka där de kom ifrån blir det några intressanta tittar in i deras bakgrundshistorier. Men så börjar fler och fler underliga och möjligtvis farliga händelser att uppdagas, även inför ögonen på Holden som är kvar hos Rocinante. Snart dundrar handlingen loss i det som jag gillar minst med The Expanse (som jag ändå gillar starkt oavsett detta); politik och maktkamp mellan de olika spelarna i solsystemet. Och strax efter kommer det jag ogillar mest av allt; meningslös förstörelse i stor skala som en kraftmätning och ett sätt att skrämma andra till lydnad.

Under störra delen av boken är alla fyra i Rocinantes tighta team separerade, inlåsta i situationer de inte har någon kontroll över, vilket kan kännas lika frusterande för en läsare som för personerna ifråga. Det är intressant att se att de i tvetydiga ögonblick tänker tillbaka på sina kollegor: "Hur skulle Naomi ha reagerat nu?" "Vad skulle Amos gjort nu?" Till de sista tvåhundra sidorna har de fått någorlunda överblick och styrfart i sina respektive situationer, och man kan börja hoppas på att våra favoriter kan återförena sina krafter. Men även om de gör det, utvecklas katastrofen i deras närområde och oberoende spelare hotar med större slag. Allt detta sker för att de senare tror att de kan bortse från Ringen och dess inverkan... men när de tror de begår det ett stort misstag.

Fler böcker av James S. A. Corey:
Leviathan Wakes
Caliban's War
Abaddon's Gate
Cibola Burn
Babylon's Ashes
Persepolis Rising
Tiamat's Wrath 

Inga kommentarer: