måndag 9 september 2019

My Sister, the Serial Killer av Oyinkan Braithwaite

Ayoola designar kläder som sitter perfekt på henne, och är så snygg att alla män tappar förståndet när de ser henne. Men nu är det hennes syster som berättar historien, Korede, som alltid levt i skuggan av Ayoola men hjälpt sin lojala lillasyster när hon hamnat i knipa. Och det är inte vilka små knipor som helst. Än en gång har Ayoola dödat en av sina pojkvänner och behöver Koredes hjälp att göra sig av med kroppen och städa upp. Inte den här gången heller tror Korede på att Femi attackerade Ayoola, men hon väljer ändå att skydda sin syster från polis och fängelse.

Desto roligare är scenerna från Koredes arbete som sjuksköterska; de andra sjuksystrarna skvallrar och retar henne och städarna slarvar med hygienen både hos sig själva och på sjukhusgolven. Dagarnas ljuspunkter är varje gång Korede får chans att prata med läkaren Dr. Tade Otumu, klok och vänlig och dessutom stilig och charmant. Ja, Korede är förälskad i honom... men självklart kommer Ayoola på besök till sjukhuset och Dr. Otumu faller som en fura för henne. Det skär inuti Korede. Särskilt när hon tänker på att det snart kan bli Ayoola som skär i Tade, på riktigt. Vad kan hon göra för att rädda mannen utan att förråda sin syster?

Oyinkan Braithwaites historia är rapp och full av komik, och det är ett nöje att läsa den även om man lider med Korede. Inget ursäktar Ayoolas mord, men i tillbakablickar på den grymme fadern går det att utläsa hur hennes förvridna syn på män och kärlek har uppstått. Vi kan också hinna sucka över hur den kärlekskranke Tade inte egentligen ser bortom Ayoolas sköna uppenbarelse, inte lär känna henne på riktigt, utan gång på gång har överseende med hennes själviska beteende. My Sister, the Serial Killer är ingen djup historia men grymt underhållande att läsa.

Inga kommentarer: