lördag 24 augusti 2019

One Mississippi

Vi är många som flyttat från små städer och skapat ett nytt liv i en större stad. I TV-serien One Mississippi, baserad på Tig Notaros erfarenheter, den möter vi Tig Bavaro som behöver återvända till sin födelsestad i Mississippi när hennes mamma oväntat ramlar och hamnar i koma. I barndomshemmet finns den vänliga brodern Remy och styvpappan Bill som är så stel och formell att man undrar hur familjen har kunnat hålla samman under alla år. För redan i de första minnesbilderna ser vi att den bortgångna mamman Caroline var livfull och spontan, och raka motsatsen till Bill.


Tig är själv i dåligt skick när hon kallas hem till Bay St. Lucille. Hon har just genomgått en dubbel mastektomi, och är fortfarande sjuk i efterverkningarna av cancern. Det syns på hennes magra figur och försiktiga gång att kroppen är svag, men det skarpa intellekt hon utvecklat som ståuppkomiker är fortfarande alert. Hennes humor är inte av det övertydliga slaget, utan snarare så dämpad att de flesta omkring henne inte märker den. One Mississippi är heller inte en komediserie man skrattar högt åt, men Tigs nyktra blick på de ibland osannolika händelserna är svart humor i en tid som vi vet är svår för familjen.


Under första säsongens halvdussin avsnitt får vi tillsammans med Tig och Remy upptäcka mer om mamman än vad de kunnat föreställa sig, från människorna som kände henne på andra vis än familjen. Styvpappan Bill som till en början verkar som en okänslig buffel med sitt paragrafrytteri och helgarderingar mjuknar aldrig, men man lär känna honom och förstår att han är en bra människa med ett mycket kantigt yttre.


Tigs tillfälliga besök i Bay St. Lucille blir längre än hon planerat. I andra säsongen, lika kort som den första, får vi se hela familjen börja öppna sig för nya kärleksförhållanden, mer eller mindre medvetet och mer eller mindre lyckat. Det är fint att se Bill och Remy utvecklas och växa som människor, efter att de kanske hade förväntat sig att livet skulle flyta på likadant för resten av livet fastän det livet inte var helt bra.


Som lesbisk har Tig annorlunda förutsättningar än Remy och Bill, och måste ibland också handskas med människor som ser ned på henne för att hon är homosexuell. Tig möter "power lesbians" som dejtar och dumpar frejdigt, och mer än en kvinna som känner sig dragna till henne men inte vågar eller vill bli någon som älskar en annan kvinna. Mötena, liksom avsnitten, är korta men är utsnitt ur några människors liv som säger mycket om dem och om livet de lever just då.


Inga kommentarer: