måndag 6 maj 2019

Before Mars av Emma Newman

Tredje delen i Emma Newmans tetralogi Planetfall utspelar sig på en ny plats i universum, nämligen på Mars. I föregående delen After Atlas läste vi om de populära first person shooter-spelen som utspelar sig på Mars, med äkta miljödata från expeditionen som befinner sig där. Nu landar vi på expeditionens bas tillsammans med huvudpersonen Anna Kubrin, geolog och konstnär. Ganska snart framgår det att expeditionen och, ja, alla rättigheter till planeten Mars ägs av den maktfullkomlige Stefan Gabor. Vi känner redan till hur hänsynslös han är i affärer och får en föraning om hur snarorna redan ligger runt medlemmarna, på väg att dras åt när som helst.

Genom Annas ögon får vi strax efter ankomst ytterligare en olycksbådande varning, skriven i hennes egen handstil, på skisspapperen hon själv packade ned för sex månader sedan. Hur har den lappen kommit till? Och varför varnade hon sig själv för psykologen på Marsbasen Principia? Den varningen och några fler underliga omständigheter gör Anna och oss misstänksamma. Som läsare kan man börja spekulera i vad som hänt bakom kulisserna, men Emma Newman rycker då och då under mattan för den enklaste gissningen och skjuter in detaljer som skulle kunna peka åt ett annat håll. Har någon fejkat Annas ankomst till Principia - är detta en upprepning av en vistelse som gick snett och måste raderats? Men hon skickar ju videomeddelanden till sina närmaste på Jorden och får svar, om än med några timmars försening på grund av avstånden.

I minnesbilder från Annas barndom ser vi varför hon oroar sig för vad skiftningarna i verkligheten beror på. Fadern blev paranoid och våldsam för att han hörde röster som ingen annan hörde. Är det det som drabbat Anna nu?

I andra minnesbilder möter vi Stefan Gabor och hans trophy husband Travis hemma hos Anna och maken Charlie, vid den middagen där Travis fick syn på Annas målningar av Marslandskap och fick den lysande idén att skicka Anna till den existerande Marsbasen. Målningar av Mars, målade på Mars och med äkta Marssand inkorporerat i bilden - det skulle kunna bli en fantastisk inkomstkälla för GaborCorp nu när tittarsiffrorna för dokusåpan på Principia faller.

Jag tycker egentligen om hur Emma Newman vill låta den röda tråden - Pathfinder, Atlas och alla som vill följa dem - vävas in i berättelser där vi både kommer närmare huvudpersonerna och får en större bild av tiden de lever i. Känslan av en ständigt närvarande och invasiv övervakning blir för mig mer påtaglig än någonsin tidigare när jag läser Planetfall-böckerna. Jag gillar också hur icke-binära personer tar plats i handlingen utan att definieras av sin icke-binäritet utan som individer med egna agendor. Men ibland blir Newmans förklaringar och litet för långa och övertydliga, särskilt i beskrivningarna av Annas ambivalenta relation till sin make och lilla dotter, även om det är bra att för ovanlighets skull få läsa om en kvinna som känner distans från sitt moderskap.

Before Mars utspelar sig ungefär samtidigt som After Atlas, det vill säga i väntan på att tidskapseln från Suh-Mi skall öppnas. Därför känner vi till en del viktiga saker som kommer att hända, och det lägger ytterligare sordin på den tryckta stämningen på Marsbasen Principia. Liksom i After Atlas tycker jag att några viktiga logistiska detaljer i upplösningen inte faller på rätt plats, vilket i och för sig är lätt att glida över i Newmans säkra prosa och den stigande spänningen. Before Mars är ännu en pil (nej, flera!) skjuten mot den stora urladdningen som borde komma i sista delen, Atlas Alone.

Fler böcker av Emma Newman:
Planetfall
After Atlas
Atlas Alone

Inga kommentarer: