torsdag 13 december 2018

The Kingdom of Gods av N.K. Jemisin

Trickster, trickster
Stole the sun for a prank
Will you really ride it?
Where will you hide it?
Down by the riverbank?

Han dök upp på de första sidorna i The Hundred Thousand Kingdoms, barnens och lurendrejarnas gud Sieh, och i trilogins sista del är det han som för ordet. Fastän han är snabb och svårfångad är han lättare att relatera till än de tre ursprungliga gudarna, som är olika varandra men lika i sin mäktiga upphöjdhet. Likt många andra gudabarn tycker Sieh om att leva bland människor. Han låter sig gärna misstas för ett barn, men är ombytlig och svår att hejda när leken blir för hård, och likt de andra gudarna kan han ibland vara vårdslös med människoliv när han känner sig trängd. Men likt både gudar och människor behöver han vänskap och närhet, och när han möter två syskon som gått vilse i Sky börjar han en lek som skall förändra dem alla tre.

Tre är gudarna som skapade och upprätthåller världen: Nahadoth, Itempas och Enefa/Yeine. De måste vara tre, varken mer eller mindre, men att vara tre innebär alltid risken att en drar sig undan, eller än värre, att en känner sig utstött och blir svartsjuk. Yeines lugnande inverkan och Itempas-följarnas upprätthållande av status quo har hållit i ett sekel sedan händelserna i The Hundred Thousand Kingdoms, men nu hotas balansen av uppror bland människorna och, än värre, av något/någon med gudomlig kraft och en vilja till hämnd.

Tack vare att Jemisin redan från början målat upp en värld befolkad av en mångfald av gudar och gudaättlingar, är det inte svårt att leva sig in i de nya varianter av magi och okända gudar som börjar dyka upp i periferin av det som var reglerat under Itempas två årtusenden. Okända krafter verkar på Sieh och berövar honom hans gudastatus. Det värsta med att plötsligt börja bli människa är egentligen inte att hans magi blir svagare utan att han börjar åldras - barnens gud, som varit barn i tusentals år! Inte helt oförutsägbart väcker puberteten den sexuella åtrån hos honom, och liksom i de tidigare böckerna blir det många scener med övermänskligt sex och lust som är större och starkare än bara två kroppar i friktion. Jemisin låter oss se att sex för gudar är något krävande och att närhet är något som de behöver för att inte tappa bort sig själva och bli galna.

Det kan vara svårt att avsluta en trilogi, speciellt en som började stort och växte sig ännu djupare och vidare i andra boken. Konflikterna går mot en tvingande urladdning, och den är grym och övertygande i sin tyngd. The Kingdom of Gods är ett bra slut på en fascinerande berättelse.

Fler böcker av N.K. Jemisin:
The Inheritance Trilogy
The Hundred Thousand Kingdoms
The Broken Kingdoms

The Broken Earth Trilogy
The Fifth Season
The Obelisk Gate
The Stone Sky

Inga kommentarer: