söndag 23 december 2018

Jenny Nyström Inte bara tomtar! på Postmuseum


Innan jul brukar Postmuseum göra en adventskalender och varje dag visa fina julkort från äldre tider. I år har de uteslutande valt kort av vår kära tomtemålerska Jenny Nyström, och dessutom ordnat en utställning där med titeln Inte bara tomtar! Men just tomtar finns det många extra fina och roliga att titta på bland korten, där några är över hundra år gamla.


Det är fantastiskt att se hur tomtarna inte bara var mysgubbar i bondmiljö, utan hängde med i utvecklingen. På ett kort sänt på 1940-talet bor han bekvämt med en gris och har radio i stugan, och på ett kort från 1935 hoppar han fallskärm!
________________________________________________________________________________
Från 1903 finns ett rofyllt kort där en tomte och en katt sitter och samtalar. Men litet opålitliga verkar allt tomtarna på kortet från 1962 som fnissar åt de rädda pepparkakorna i den heta gröten!
Barn är också söta och ger julstämning på kortet från 1910. Mer livligt och mycket ovanligt är det runda kortet från 1910-talet, runt som en snöboll. Vi skickar färre julkort idag, och det gör det extra intressant att titta på hälsningarna som skickades förr. En vacker vinterbild från 1930 utan människor ger ro i själen att titta på.

Länk till Postmuseums sida om Inte bara tomtar!


3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

som 17-åring skapade Jenny Nyström och Viktor Rydberg den svenska tomten i Göteborg:
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2018/12/tomten-foddes-pa-hisingen.html

Jenny B sa...

Det kan vi vara tacksamma för! :)

Hannele på Hisingen sa...

Allt händer inte i huvudstaden :)