måndag 10 december 2018

Krakows krubbor på Hallwylska Museet

Att bygga julkrubbor är en tradition som har utvecklats och förändrats under de åttahundra åren den har funnits i Krakow. År 1937 var man rädd att seden höll på att dö ut, så Historiska Museet ordnade en tävling i att bygga krubbor, vilken har pågått sedan dess med uppehåll för andra världskriget. Det blev en outtalad standard att krubborna byggs med inspiration från stadens kyrkobyggnader, med en högrest mittbyggnad omgiven av två torn. På markplanet förekommer personer och landmärken från staden, och en våning upp vilar Jesusbarnet i sin krubba, omgiven av Maria och Josef.


Hallwylska Museet har fått låna in flera av de vackra krubborna från de senaste fyrtio åren. Det är fint att se hur individuella de är trots att de delar många egenskaper som de starka färgerna (oftast rött, blått, grönt och purpur) och kyrkfönster som är upplysta inifrån. Andra detaljer skiljer sig åt; under sovjettiden fick inte den polska örnen bära krona, men efter självständigheten dök den upp igen.


Alla krubbor presenteras väl med årtal, namn på skapare och signifikanta detaljer i utsmyckningen. Krubbornas skapare ställer in olika figurer i krubban beroende på vad de själva tycker om och vad som är aktuellt; år 2011 dök fotbollsspelare upp i en av krubborna, år 1999 fick påven Johannes Paulus II stå med på övervåningen hos Den Heliga Familjen.

Foto: Erik Lernestål
 Det var roligt att få bekräftat vad jag gissade; att flera av krubbornas lysande fasader var gjorda av stanniolpapper, utslätat men ändå snyggt skrynkligt. Så många praliner och julgodisar krubbyggarna och deras vänner och familjer måste ha mumsat i sig!I flera av krubborna snurrar figurerna fram på små roterande cirklar. Andra krubbor har liv och rörelse på andra sätt; trumpetare som dyker upp i fönster, och femtiofyra änglar som slår med vingarna i takt, som i Maciej Moszews krubba från 2018. Där och i hans krubba från tidigare år är det också fint att se att han låter Jesusbarnet vaggas stillsamt där han ligger i sin egen lilla krubba.

Länk till Hallwylska Museets sida om Krakows krubbor


Inga kommentarer: