torsdag 30 juli 2015

Dark Places av Gillian Flynn

Det är fruktansvärt att föreställa sig det blodiga mordet på Libby Days familj: de två något äldre systrarna och mamman brutalt mördade mitt i natten, medan den sjuåriga Libby som lyckades fly satt gömd i snön, frusen och rädd tills hon hittades. Under de tjugofyra åren som har gått har hon drivit fram genom livet utan någon plan.

Andra som läser om morden på familjemedlemmarna frossar i de makabra detaljerna, och har egna teorier om vad som hänt. För att femtonårige storebrodern Ben dömdes till dådet på Libbys vittnesmål är det många som vägrar att acceptera, trots att han själv aldrig överklagat domen. Ett sådant sällskap av amatördetektiver och brottsgroupies är det som Libby stöter på när hennes pengar börjar ta slut. Hon ser en chans att klämma dem på litet pengar att flyta vidare på, och börjar motvilligt ta kontakt med sina frånvarande familjemedlemmar för att undersöka vad som egentligen hände under den hemska januarinatten.

Boken är en thriller, så dess huvudsakliga syfte är att leverera en spännande historia med ett (kanske) överraskande slut. Dessutom beskriver den hur en räcka av mindre beslut och händelser kan knuffa en familj eller en enskild person in i ett mycket dåligt läge de inte kan ta sig ut ur. Det gör ont att läsa om den ensamstående mamman Patty Day, stressad för sina fyra barn och på ruinens brant i den olönsamma familjegården, och om Ben Day, tonårspojken som bara har dåliga vänner att vända sig till i sitt liv. Det är också jobbigt att leva sig in i Libbys möten med ivriga, till och med fientliga människor som vill diskutera detaljerna i den värsta natten i hennes liv och övertyga henne om att hon har fel.

I övrigt löper handlingen närmast programmatiskt: Libby talar med någon gammal bekant, får en ny ledtråd och ett nytt uppslag, hämtar pengar från brottsgroupiesällskapet och ger sig ut igen. Varannat kapitel är en tillbakablick till mordnatten, så vi läsare kan bläddra vidare i hopp om att få veta sanningen till slut. Spänningen stiger när slutet närmar sig, men tyvärr avslutas historien för snabbt och alla trådar knyts ihop litet för enkelt. Det simpla sista intrycket av en inte särskilt väl berättad historia bidrar till att berättelsen inte lämnar djupa spår efter sig.

Fler böcker av Gillian Flynn:
Gone Girl

Inga kommentarer: