måndag 27 juli 2015

Nyckeln av Mats Strandberg och Sarah Bergmark Elfgren

Precis som Eld så är Nyckeln ännu en riktig bladvändare. Det närmar sig en stor och avgörande händelse; om De Utvalda lyckas med sitt uppdrag kommer Apokalypsen stoppas, om inte så kommer demonerna välla in i vår värld och utplåna den. Har de någon chans? Ännu en i Cirkeln har ju dött, och dessutom motarbetas de av Rådet. Men flickorna blir mer och mer säkra på sina egna krafter, och börjar till och med upptäcka nya. Det är spännande att läsa om hur de utforskar och analyserar historien, den mystiska plats som Engelsfors sedan länge är, och de motstridiga order de får av Rådet och de som kallar sig mänsklighetens beskyddare.

Däremot är de fortfarande inte lika säkra på sig själva - de är ju tonåringar, med svåra problem i familjen, osäkerhet om framtiden, allt det förutom den extra tyngden att ha ansvar för att rädda världen samtidigt som någon eller några är ute efter att döda dem. Vi får se hur de enskilda personerna längtar efter kontakt men inte vågar be om den, eller inte ens känner sig värda de andras kärlek, samtidigt som vi ser hur de omkring dem så gärna vill stötta dem och hjälpa dem.

De dryga åttahundra sidorna gick som en dans att läsa. Jag är glad att jag hade ett par semesterdagar till att plöja igenom den spännande berättelsen, och jag är glad att jag har fått följa den och se den och dess huvudpersoner fördjupas, kompliceras och förstärkas genom tre välskrivna böcker, och det vore fint att få se alla böckerna bli film.

Fler böcker av Mats Strandberg och Sarah Bergmark Elfgren:
Cirkeln
Eld

Inga kommentarer: