söndag 9 november 2014

Belcea Quartet i Konserthuset 2014

De ambitiösa musikerna i Belcea Quartet är återkommande gäster i Konserthuset. Dagens konsert hade stor spännvidd, och inleddes med Stråkkvartett i F-dur KV 590 av Wolfgang Amadeus Mozart. Stycket är, inte oväntat, vackert och lättlyssnat men spelades av kvartetten så seriöst att det aldrig lät banalt (trots vissa falskklingande toner här och där). Speciellt skönt ljöd den andra satsen, där instrumenten ett i taget lyfter sig ut ur de lugna, sammanhållna harmonierna de skapar tillsammans och låter melodin växa fram i variationerna.

Inför Lyrisk svit av Alban Berg fick vi en god introduktion till verket av ensemblens violast Krzysztof Chorzelski. Han berättade om stämningarna i de sex satserna, som rör sig från förhoppningsfull kärlek över mardrömmar till att sluta i tröstlöshet. Det gjorde det lättare att leva sig in i verket, men jag tycker ändå att den sista satsen var mäktig och imponerande mitt i uppgivenheten den illustrerade.

Johannes Brahms dyker tack och lov upp ibland även efter att hans festival är avslutad! I konsertens final fick vi höra hans Stråkkvartett 1 i c-moll, ännu ett förstlingsverk som kom till sent i karriären för att kompositören var osäker på sin begåvning. Musiken var välkomponerad och njutbar, och Belceakvartettens rika klang gjorde både dem och verket rättvisa.

Foto: Jan-Olav Wedin

Inga kommentarer: