söndag 23 december 2012

Årets bästa konstupplevelser 2012

När jag ser tillbaka på vad jag tyckt bäst om under år 2012, minns jag bäst de konstnärer som visar en värld som verkar bestå av något mer än det vi kan se med våra ögon. Det räcker inte att måla utomjordiska eller övernaturliga motiv, utan hellre något som visar vår vardag sedd med en skarpare blick.

Susanne Johansson, One Wing

Under årets första månad fick jag se mycket bra: en stor utställninge med den viktiga svenska surrealisten Erik Olson på Waldemarsudde; den väldigt intressanta Susanne Johansson (fd Simonsson) och Martin Wickström.

Nefertiti, Berlin
Under en resa till Berlin gick jag till Neues Museum som visar skatter som inte bara är konstverk utan vittnesbörd om hur människan utvecklade civilisation och vetenskap. Jag hoppas att alla som vill kan besöka muséet och imponeras av mänsklighetens utveckling!

I somras öppnades replikan av Sven-Harrys hem ovanpå konsthallen han byggt i Vasaparken. När jag gick runt i de välplanerade, välmöblerade rummen kände jag hur skönt det måste vara att bo där. Tills jag blivit miljonär och byggt mina egna drömmars hus är jag glad att jag får hälsa på Sven-Harry och bli inspirerad.

När jag reste till Wien under jubileumsåret för Gustav Klimt hade jag många tillfällen att se hans underbara konst.

Tillbaka i Stockholm var det två utställningar som fastnade i mitt minne: Sigrid Sandström, och så Jan Groth, vars enkla konst fortfarande känns som att ta ett djupt andetag av frisk luft.

Jan Groth

4 kommentarer:

Hermia Says sa...

Det verkar som du haft ett riktigt fint konstår! Min största konstupplevelse i år var nog att se Lars Lerins verk på museet i Karlstad.

Jenny B sa...

Ja, det har varit ett bra år! Det är skönt att tänka tillbaka på hur mycket fint man har sett. Lars Lerin är ju en riktigt bra konstnär! Det vore roligt att besöka hans museum någon gång.

Börje sa...

En del av dina utställningsfavoriter har jag också sett. För min del blev Klimtjubiléet i Wien en höjdpunkt med utställningen på Belvedere.

Önskar dig en God Jul

Jenny B sa...

Tack så mycket, och God Jul till dig också, Börje! Så lyckligt lottade vi var som kunde se alla Klimt-utställningar i Wien i år!