tisdag 4 december 2012

Håvard Homstvedt på Galleri Riis

Utställningen Mole Fingers visar fem stora tavlor av Håvard Homstvedt. Motiven är människor, upphöjt lugna likt klassiska romerska statyer, de flesta av dem också lika bleka. Färgskalan är dämpad, med en eller två färgklickar i varje bild. Ett par av kvinnorna är nakna, till synes omotiverat. Det tycker jag alltid är litet fånigt.

The Chalk Blurbs

I tavlan med namnet Mole Fingers har mullvadar grävt gångar genom en kvinnas torso och ben, två av dem i lagom höjd för att kunna vara fickor. Ett par av de andra miljöerna är delvis vardagliga, delvis ovanliga. Jag tycker om tavlor som antyder något utöver vardagen. När jag ser Homstvedts verk igen på galleriets hemsida är de litet mer intressanta, men när jag såg dem på plats var de inte så fantasiväckande.

Mole Fingers

Jag kände inte till Homstvedt sedan tidigare, och de få verken är inte tillräckligt för att lära känna honom. När jag söker fram andra verk han har gjort (skulpturer och målningar) är de ganska olika till sin karaktär; olika varandra och olika det som visas på Galleri Riis. När man ser den aktuella utställningen som en del av ett konstnärskap under utveckling blir den mer intressant.


Länk till Galleri Riis sida om utställningen

Länk till Homstvedts hemsida

The Thick Yawn

2 kommentarer:

Börje sa...

Tack för din recension.

Jag såg en del av utställningen genom galleriets fönster när det var stängt. Ser ut som hyfsat bra måleri men kanske inget man bara måste se.

Jenny B sa...

Nej, precis! Man ser allt lika bra genom fönstret, och som sagt, när jag stod framför dem blev jag inte så berörd.