torsdag 17 november 2011

The Mentalist

Patrick Jane är konsult i ett av utredningsteamen på CBI, California Bureau of Investigations. Han är en twist på den gamla "hetsig polis och partner som måste hålla honom tillbaka"-modellen. Teamchefen Teresa Lisbon måste ofta rulla med ögonen och sucka när hon inte lyckats stoppa Jane i någon av hans idéer. För när allt kommer till kritan är Jane inte bara den provocerande kollegan, han är inte ens polis med det ansvar som det skulle innebära. Som konsult i teamet bär han inte vapen, tar till tricks för att få misstänkta att avslöja sig, och kliver åt sidan när det blir svettigt. Men trots den nonchalanta attityden bryr han sig absolut om att lösa varje mordfall teamet får som uppdrag.

Det är genom att läsa av små röjande tecken som Patrick Jane kan avslöja vad människor försöker dölja, och det är i den egenskapen han är konsult hos CBI. Det var också den förmågan han använde sig av flera år tidigare, när han var känd som ett medium som förmedlade budskap från de döda. Helt cyniskt låtsades han och ljög hela tiden, och tror fortfarande inte på att kontakt med andevärlden är möjlig. Men då levde han gott på att utnyttja andras tro. Tills han gick för långt i sin ansvarslöshet och i en TV-show förolämpade en härjande seriemördare, Red John. Red John blev förolämpad och svarade med att brutalt och grymt döda Patrick Janes fru och barn.

Efter det gav Jane upp sin karriär som falskt medium och började arbeta för polisen. Han har kvar sin bekymmersfria attityd till sina kollegor och dem de möter, men när han blir påmind om sin tragedi skymtar sorgen fram. Serieförfattarna och Simon Baker som spelar Patrick Jane gör goda avvägningar och låter inte klichén "polis med grymma minnen" ta över, trots att hotet från Red John finns kvar och regelbundet gör sig påmint. Varje avsnitt har ett namn som innehåller ordet röd eller ett ord med liknande betydelse.

Patrick Jane är alltid elegant och avslappnat klädd i stiliga three-piece-suits. Det visas aldrig några grymma, blodiga bilder av mordoffren, så stämningen är oftast lätt, dock med respekt för de mördade. Fokus ligger på att hitta den skyldiga bland de misstänkta genom analyser, psykologiska finter och i viss mån genom att lägga ut fällor (Jane).

De övriga i teamet är smarta och engagerade mordutredare. De har egna personligheter som ger färg åt avsnitten, men tack och lov utan att det blir ett överdrivet fokus på deras privatliv. Det är fint att se den starke men blyge Wayne Rigsby (Owain Yeoman) försöka uttrycka sin kärlek till kollegan Grace van Pelt (Amanda Righetti), och hur relationen mellan dem förändras under säsongerna. Kimball Chos (Tim Kang) stämningsläge rör sig mellan små nyanser av rak professionalism, lätt irritation och total brist på humor. Att alltid kunna lita på hur allvarlig och litet tråkig han är är tryggt - och då och då mycket roligt. Här är en bra intervju med Tim Kang. Det är bara Robin Tunney som har otur med sin roll som Teresa Lisbon. I varje avsnitt måste hon sucka över Janes upptåg och ursäkta sig inför sina överordnade. Men, men, någon måste göra det också.


I varje avsnitt löser teamet ett nytt fall, men då och då dyker det upp en kopplingar till Red John, ja, till och med rena (blodiga) hälsningar från honom till Jane. Han/Hon blev aldrig tillfångatagen, njuter fortfarande av att plåga Patrick Jane, och verkar dessutom ha beundrare på de mest osannolika ställen som gärna begår mord på Red Johns befallning. De detaljer som under seriens gång avslöjas om Red John är tillräckligt intressanta och jämnt fördelade för att historien inte skall växa till en osannolik jättekonspiration - hittills. Under snart fyra säsonger har manusförfattare och skådespelare lyckats hålla spänningen uppe. Serien kanske inte kan fortsätta i flera år, men ett tag till vill jag följa Patrick Jane, och förhoppningsvis få ett svar på vem Red John är.

Inga kommentarer: