måndag 14 november 2011

Karin Broos på Sven-Harrys konstmuseum

Karin Broos har en väl utvecklad teknik i sitt måleri, och är noggrann in i minste detaljer på de stora tavlor hon målat. En sådan hantverksskicklighet använde holländska 1600-talskonstnärer när de målade komplicerade stilleben och landskap, för att visa sitt eget kunnande och Hollands storhet. Och så stora, konstfärdiga tavlor målades genom seklerna för att visa upp kungligheter och välbeställda familjer i sin rikedom och makt - veckor av poserande för en hårt arbetande konstnär.


Men Karin Broos stora tavlor är ögonblicksbilder, en kort sekund ur ett liv som fortsätter oberört av oss. Så gott som alla på tavlorna är bortvända från den som avbildar dem. De verkar inte märka att någon iakttar dem, inte ens den vita hunden som är med på flera av bilderna.


Det verkar vara samma brygga och kanske samma människor på några tavlorna, och en annan svit av bilder inifrån ett enskilt beläget hus. Tavlorna berättar inte en sammanhängande historia, men varje enskilt motiv är tillräckligt rikt för att man skall kunna fundera över vad som händer före och efter. Dessutom är Karin Broos goda teknik och detaljskärpa så sköna att det är underbart att bara betrakta tavlorna länge.

Länk till Sven-Harrys sida om Karin Broos


2 kommentarer:

Glamourbibliotekaren sa...

Åh, så fine!!

Jenny B sa...

Visst är de! Och så intressanta att tänka på.