lördag 26 februari 2011

Oscarsgalan 2011


Inför Oscarsgalan 2009 och Oscarsgalan 2010 såg jag så många av de nominerade filmerna som möjligt,  inspirerad av Glamourbibliotekarien. Jag upptäckte hur många bra filmer och skådespelare det faktiskt finns, och var glad när några av mina favoriter fick pris. Även i år har jag försökt se så många som möjligt av dem som kan vinna en guldgubbe. Tyvärr är jag inte lika imponerad i år. Ett par av de nominerade filmerna är höjdare, men ganska många är faktiskt mediokra. Vad har hänt? Hur kunde akademins standard sjunka så från ett år till ett annat? Vi får ändå hoppas på det bästa, och att rätt man/kvinna/film vinner i sina kategorier.

Under natten kommer Glamourbibliotekaren att rapportera både från röda mattan, och från själva prisutdelningen. Jag rekommenderar alla att besöka hennes fina blogg för att läsa live-uppdateringar och nästan känna sig som om man vore på plats i Hollywood!

Här följer nu mina egna önskningar och avvägningar inför prisutdelningen:

Bästa kvinnliga biroll
Amy Adams i The Fighter
Helena Bonham Carter i The King's Speech
Melissa Leo i The Fighter
Hailee Steinfeld i True Grit
Jacki Weaver i Animal Kingdom

Amy Adams är riktigt bra i sin roll. Men ännu mer hoppas jag på Hailee Steinfeld. Hon hittade den blandning av styrka och svaghet som behövdes för att spela rollen som en tuff flicka i en hård miljö, samma styrka och svaghet som Mattie själv behöver för att våga ge sig ut och leta efter sin fars mördare.
Facit: Melissa Leo. Ja, hon var bra, så jag är inte missnöjd.

Bästa manliga biroll
Christian Bale i The Fighter
John Hawkes i Winter's Bone
Jeremy Renner i The Town
Mark Ruffalo i The Kids Are All Right
Geoffrey Rush in The King's Speech

Fastän jag såg Christian Bale för bara tre dagar sedan och blev ytterligt imponerad, kan jag inte glömma John Hawkes i Winter's Bone. Han hade en svår roll i en tung film som han genomförde fantastiskt, och den prestationen är värd en Oscar.
Facit: Christian Bale. Grattis, det var han väl värd.

Bästa kvinnliga huvudroll
Annette Bening i The Kids Are All Right
Nicole Kidman i Rabbit Hole
Jennifer Lawrence i Winter's Bone
Natalie Portman i Black Swan
Michelle Williams i Blue Valentine

Fastän jag inte har sett några av de andra filmerna, kan jag bara inte tro att någon av rollprestationerna kan matcha Jennifer Lawrence i Winter's Bone. Fastän hon är hård och sammanbiten genom nästan hela filmen kan man ändå se känslorna som rör sig under den tuffa ytan. Än en gång: en svår roll i en tung film, fantastiskt genomförd.
Facit: Natalie Portman. - Nu när jag har sett Black Swan kan jag bara utropa att hon utmärkt väl värd priset!

Bästa manliga huvudroll
Javier Bardem i Biutiful
Jeff Bridges i True Grit
Jesse Eisenberg i The Social Network
Colin Firth i The King's Speech
James Franco i 127 Hours

Jag tyckte väldigt mycket om Jeff Bridges i True Grit; han var helt rätt för sin roll och filmen skulle inte varit densamma utan honom. Jag blir inte ledsen om han vinner (i år igen!), inte heller om Colin Firth gör det, men ännu mer önskar jag att Javier Bardem vinner. Jag tänker ofta tillbaka på Biutiful. Ingen vacker historia, ingen vacker huvudroll, men det måste inte vara vackert för att vara viktigt.
Facit: Colin Firth. Ja, visst var han bra.

Bästa regi
Darren Aronofsky för Black Swan
David O. Russell för The Fighter
Tom Hooper för The King's Speech
David Fincher för The Social Network
Joel och Ethan Coen för True Grit

Bröderna Coen har verkligen känsla för att göra film. Det de berättar på vita duken är mer än film. Även om man skulle hålla med om att True Grit inte är deras bästa film, är den ändå långt bättre berättad än det mesta på bio. Oscar till dem!
Facit: The King's Speech. Jodå, den hängde ihop väl och byggde upp en spännande och gripande handling.

Bästa manus
Medan åren går
The Fighter
Inception
The Kids Are All Right
The King's Speech

Jag skulle bli nöjd oavsett vilken som vinner, förutom The Kids Are All Right. Två av filmerna är snäppet bättre än de andra: Medan åren går och Inception. De är så olika, men båda har underbara historier som dessutom gör sig bra på film. Jag väljer Inception. Den har en halsbrytande logik som faktiskt hänger ihop, men är tillräckligt öppen för att vi som tittade och tänkte skall kunna spekulera vidare. Och handlingen som tvingar fram helt fantastiska scener! Tänk stort, tänk rätt! Tänk bara inte på det som inkräktarna i din hjärna letar efter...
Facit: the King's Speech. Ja, som sagt, filmen beskrev en viktig period ur en intressant synvinkel. OK.

Bästa manus efter förlaga
127 Hours
The Social Network
Toy Story 3
True Grit
Winter's Bone

Än en gång, två bra filmer som båda är lika värdiga: True Grit och Winter's Bone. Av en slump handlar båda om en flicka som sliter hårt och riskerar livet för att hitta/hämnas sin pappa. Det räcker inte med en bra historia, den skall formas om för att bli en bra film också, och där har båda filmerna lyckats riktigt väl; miljöer, känslor och nyanser i handlingen går fram väl. Kan båda två få en Oscar? Det hoppas jag!
Facit: The Social Network. NEJ! Den var ju jättetråkig ju!

Bästa film
Black Swan
The Fighter
Inception
The Kids Are All Right
The King's Speech
127 Hours
The Social Network
Toy Story 3
True Grit
Winter's Bone

Nu blir det riktigt svårt. Tre filmer hör till mina favoriter: Inception, True Grit och Winter's Bone. Nej, jag kan inte välja. Vilken som helst av de tre är värdig vinnare.
Facit: The King's Speech. Nu börjar det kännas litet tjatigt, faktiskt.

Jag har inte delat ut priser till vare sig The Fighter eller The King's Speech. I kategorierna jag listar har jag alltid hittat någon annan som varit mer värd det priset. Båda filmerna hör ändå till de minnesvärda, och om de skulle få några av de Oscars de är nominerade för skulle jag glädjas. Av de filmer jag inte hunnit se saknar jag främst Black Swan, men jag tror inte att det skulle ändra mina önskningar.

Förra året hade jag så många favoriter bland de nominerade filmerna, att jag satt uppe och tittade på Oscarsgalan live för att pricka av vinnarna. I år var så många halvdåliga filmer nominerade att jag inte tänkte riskera att sitta och reta upp mig på att fel film/person vann. Facit blev att bra filmer överlag vann, om än inte mina favoriter, och tyvärr blev det så att mina absoluta favoriter inte fick några viktiga priser alls. Det var ju synd! Men åtminstone fick Inception några priser för cinematografi och ljudmixning, och det var den helt klart värd. För en skämtsam ommixning av trailern till Inception, titta här.

2 kommentarer:

Åsa sa...

Hej Jenny!

Oj, vad länge sen det var jag kommenterade nu, läser rätt ofta "ikapp mig" på din blogg men det har varit mycket i skolan så har blivit väldigt lite kultur på senaste tiden. Har i alla fall äntligen sett "Rut och Ragnar", tyckte om den men kände att slutet blev lite väl svart, förstod inte riktigt deras tankegångar precis i slutreplikerna annars var det en fin liten historia!

Angående oscarsfilmerna har jag sett pinsamt få i år men jag håller också på Javier Bardem för bästa hvuudroll - en otroligt stark prestation som berörde in i själen! Bästa film tror jag på Winters bone, sen hoppas jag uppdatera mig i efterhand på filmerna! Har i alla fall laddat för att kolla galan inspelad i efterhand, brukar kunna vara lite roligt! /Åsa

Jenny B sa...

Så roligt att höra från dig, Åsa! Och så kul att du spelar in galan! Jag tyckte om att se hela galan, med alla spänningsmoment och alla filmklipp, men det hade varit kul att kunna snabbspola ibland.

Jag var inte helt förtjust i Rut och Ragnar. Hoppas du kommer iväg på någon teater som du känner dig uppiggad av. Det går en hel del bra just nu, som du ser i min lista i högermenyn. :)