måndag 28 februari 2011

Helene Billgren på Angelika Knäpper Gallery

Flickor hemifrån/Girls from Home heter utställningen. När jag kom till galleriet förstod jag det som "flickor jag minns hemifrån", men när man läser Billgrens inledande text kan man också se det som "flickor som är på väg hemifrån". I vilket fall som helst visar tavlorna flickor ute i världen, i en natur av mestadels kalla, mörka färger. Nästan alla är sedda bakifrån och på väg någonstans, eller har stannat till för att tänka.

Man kan se landskapet genom flickornas silhuetter. De har inte så fasta former, och jag tror att det är för att de försöker hitta fram till sina egna liv. När man är en ung tonåring vet man inte hur livet kommer bli, eller hurdan man själv kan bli, och små detaljer kan leda till stora beslut. Och man vill så gärna bli sedd! Det finns så många möjligheter, och så många sätt att förverkliga sig. Runt flickorna, ibland halvt utanför tavlans kant, syns små saker som skulle kunna hjälpa till att skapa en personlighet; rosetter, lösögonfransar, levande ljus, byxor. Om jag hittar DET rätta föremålet kommer jag att bli vacker, bli smart, bli upptäckt, bli viktig!

Helene Billgren, Sunshine Inn (2009)

Många av flickorna står med händerna i bakfickorna, eller lutar vikten så att jeansrumporna blir runda och fina. Några av dem är kära och drömmer om en pojke. Kära små flickor! En del av er är säkert osäkra och oroliga. Tänk om jag kunde klappa om er och säga att framtiden blir bra. Helene Billgrens tavlor har fångat flickorna och deras tankar så väl.

Länk till Angelika Knäpper Gallery

Inga kommentarer: