lördag 19 februari 2011

Stenhammar Quartet i Konserthuset

En sådan krock att Stenhammarkvartetten spelade i Grünewaldsalen samtidigt som Kungliga Filharmonikerna spelade Stenhammar (och Tjajkovskij) i stora salen. Man kan undra om det var därför som kammarmusikkonserten inte var lika välbesökt som annars. Jag är i alla fall nöjd med konserten jag valde.


Först spelade musikerna Stråkkvartett i d-moll op 1:1 av Johan Wikmanson, som komponerade sina verk under slutet av 1700-talet. Det var habil musik, men kanske litet banal. Den skulle fungera på notställen hos ett duktigt amatörsällskap. Den kompetenta Stenhammarkvartetten gjorde den förstås till ett under av precision, och trevlig att lyssna på.

Mycket bättre tyckte jag om Anders Hillborgs Kongsgaard Variations "The Arietta Quartet" från 2006! Inte något man kan nynna på hemma, men oförutsägbar och fantasieggande musik. Ett tag skapade instrumenten tjocka skikt av olika tonlägen mot (med) varandra, sedan tunnade musiken ut till ett nästan samstämmigt pianissimo. Så följde ett parti av huggande stråkrörelser som lät som musik som spelas baklänges, eller enstaka toner som glider förbi när man söker bland våglängderna på en radioapparat. De huggande stråkarna kom igen mot slutet och tonade ut till tystnad. Fascinerande!

Efter paus spelades Stråkkvartett nr 4 i a-moll op 25 (1904-09) av gruppens musa, Wilhelm Stenhammar. Första satsen var fylld av ett klart och vackert vemod, som gör det lätt att förstå varför stycket är tillägnat Jean Sibelius. Från början till slut innehöll verket nyskapande och nyansrika klanger och melodier, och en energi som förstås hjälptes av Stenhammarkvartettens tydliga spelglädje. Som en fin bonus fick vi höra ett sällan spelat stycke av Natanael Berg: långa, dova, sökande sekvenser som hakade i varandra. Intressant och vackert! Det helsvenska programmet bjöd på stor variation, och det var en bra konsert.

7 kommentarer:

Hermia Says sa...

Det låter som en spännande konsert! Och lustig krock mellan konserterna.. i min mindre stad händer det sällan. Kanske en fördel ibland inte ha så mycket att välja på ;)

Jenny B sa...

Den här gången hade jag gärna gått på den andra konserten också. Du kan lita på att jag har beslutsångest ibland! Som jag pusslar med teater-, konsert- och biobesök. Det finns så mycket jag vill se och höra! Men jag skall inte klaga på att jag har för mycket att välja på! :)

Hermia Says sa...

Du råkar inte ha valt Romeo & Juliakörens konsert nästa lördag?

Jenny B sa...

Nej, det har jag inte... Skall du dit? Om du skall till Stockholm och har en stund över, så hör gärna av dig om du vill! :)

Glamourbibliotekaren sa...

Coolt bilde!!

Hermia Says sa...

Jo, jag ska dit! Hade först tänkt teater men antingen fanns det inte biljetter kvar eller så har föreställningarna jag blev mest intresserad av inte ens haft premiär än.. blev då glad när jag upptäckte körens extrainsatta föreställning! Vi har en del annat inplanerat under helgen, maken o jag. Återkommer...

Jenny B sa...

Grattis till biljetter, Hermia! Ha en fin helg i vilket fall som helst!

Glamourbibliotekaren, visst är bilden läcker?! Jag hittade tyvärr inte fotografens namn, bara hans alias på Flickr, annars skulle jag skriva ut det.