söndag 7 mars 2010

Oscarsgalan 2010


Äntligen är det dags för Oscarsgalan! Inatt skall jag för första gången sitta uppe och se utdelningen live. Det känns spännande, eftersom jag har sett flera av de nominerade filmerna och tycker att många av dem är väldigt bra. Jag hoppas på belöning till mina favoriter, och på underhållande mellansnack av de gamla "showbiz-fienderna" Steve Martin och Alec Baldwin.

Bästa kvinnliga biroll
Penélope Cruz (Nine)
Vera Farmiga (Up in the Air)
Maggie Gyllenhaal (Crazy Heart)
Anna Kendrick (Up in the Air)
Mo'Nique (Precious)

Maggie Gyllenhaals del i Crazy Heart var inte dålig, men ingen utmaning, och Penélope Cruz' roll i Nine var en pinsamhet för den som skrev den. Jag tyckte att både Anna Kendrick och Vera Farmiga var bra i Up in the Air, men var litet mer imponerad över hur Vera Farmiga kunde matcha och leka med George Clooneys starka rollfigur. Men den allra starkaste prestationen kom från Mo'Nique i Precious, och jag hoppas innerligen att hon får priset.
Facit: Stort grattis till Mo'Nique! När jag ser scenerna ur filmen får jag tårar i ögonen och längtar efter att se om den igen.

Bästa manliga biroll
Matt Damon (Invictus)
Woody Harrelson (The Messenger)
Christoffer Plummer (The Last Station)
Stanley Tucci (The Lovely Bones)
Christoph Waltz (Inglourious Basterds)

Av de här filmerna har jag bara sett Inglourious Basterds. Jag tyckte att Christoph Waltz gjorde det bästa han kunde med sin roll, men jag kan ändå inte tycka att det var något storverk.
Facit: Christoph Waltz för Inglourious Basterds. Grattis!

Facit, mellanstick: Två priser för ljudet i Hurt Locker till svenske Paul N.J. Ottosson, grattis! Ja, alla detaljer i Hurt Locker, inte minst ljudet, hjälpte till att skapa stämningen.

Bästa kvinnliga huvudroll
Sandra Bullock (The Blind Side)
Helen Mirren (The Last Station)
Carey Mulligan (An Education)
Gabourey Sidibe (Precious)
Meryl Streep (Julie & Julia)

Trots att jag har missat de två första filmerna på listan, så önskar jag av allt hjärta att Gabourey Sidibe skall vinna för sin trovärdiga gestaltning av Precious, genom glädje, sorg, förtvivlan och hopp. Hoppas, hoppas!
Facit: Sandra Bullock, som höll ett fint och känslosamt tal till sin mamma. Jag hoppas av allt mitt hjärta att hon och filmen skall vara bra, och ser fram emot att se den.

Bästa manliga huvudroll
Jeff Bridges (Crazy Heart)
George Clooney (Up in the Air)
Colin Firth (En enda man)
Morgan Freeman (Invictus)
Jeremy Renner (Hurt Locker)

Här tycker jag att både George Clooney och Jeremy Renner har gjort helgjutna porträtt med viktiga nyanser. Men Morgan Freeman som Nelson Mandela kan ju näppeligen misslyckas.
Facit: Jeff Bridges. OK, han var inte dålig, fast jag tyckte inte han var bäst av de fem. Men så glad han blev! Alla fem nominerade presenterades fint av gamla partners från tidigare filmer.

Bästa regi
James Cameron (Avatar)
Kathryn Bigelow (Hurt Locker)
Quentin Tarantino (Inglourious Basterds)
Lee Daniels (Precious)
Jason Reitman (Up in the Air)

Tre av de här filmerna, The Hurt Locker, Precious och Up in the Air, har en berättarteknik utöver det vanliga, och det är de respektive regissörernas förtjänst. Alla tre är mycket väl förtjänta av priset, och jag kommer att lida med de två (tre?) av dem som inte vinner det.
Facit: Kathryn Bigelow! Yesss! En riktigt bra film med en bra vision och nerv från början till slut.

Bästa manus
Hurt Locker
Inglourious Basterds
The Messenger
A Serious Man
Upp

Bröderna Coen är fantastiska på att skapa en god historia i film-form, och A Serious Man är så ovanlig att den är svår att glömma. Men Hurt Locker är också ett mästerverk i sin okonventionella uppbyggnad: en spänning som aldrig släpper, en historia utan enkelt slut. En av dem förtjänar att belönas.
Facit: Hurt Locker. Bra! Fast i efterhand, eftersom den fick så många andra priser kunde det varit fint om A Serious Man fått priset.

Bästa manus efter förlaga
District 9
An Education
In the loop
Precious
Up in the Air

Att District 9 och An Education bygger på böcker gör att filmerna har litet mer djup än filmer i regel, men jag satt och undrade om de kanske inte kunnat bli ännu mer intressanta. Däremot är det fantastiskt hur både Precious och Up in the Air, som sinsemellan är så olika, kunnat bli så kompletta, helgjutna och sammanhållna historier. Jag hoppas på vinst till någon av dem två.
Facit: Hurra, Precious, till en mycket rörd Geoffrey Fletcher. Grattis!

Bästa film
Avatar
The Blind Side
District 9
An Education
Hurt Locker
Inglourious Basterds
Precious
A Serious Man
Upp
Up in the Air

Bästa film, bästa film, bästa film! Så kul att man ökat antalet nominationer till tio så att ännu fler filmer kan bli nämnda. Vid det här laget kanske det framgår vilka tre filmer som är mina favoriter: Hurt Locker, Up in the Air och Precious. Av alla Oscarsnominerade filmer jag har sett de här veckorna är det de tre som jag har tänkt på mest. För just den här, den allra viktigaste kategorin, känner jag att en av filmerna är litet, litet bättre än de andra, och det är den fantastiska Precious.
Facit: Hurt Locker igen, strax efter att Kathryn Bigelow fått regi-priset. Hon fick vända och komma in och ta emot sin andra guldgubbe direkt. Ett bra val, fast jag önskar ändå att Precious fått priset.

Det finns några bra filmer jag tycker har blivit förbisedda eller som bara fått mindre nomineringar, och det är Bright Star, The Informant!, The Imaginarium of Dr Parnassus och Fish Tank. Jag tycker också att Nine, Upp och Avatar har fått mer uppskattning än de förtjänar, och hoppas innerligt att Avatar inte vinner ett enda av de större pris den är nominerad till. Jag är inte bara älskare av kvalitet utan även av goda science fiction-berättelser, och Avatar har stora brister i båda kategorierna.

Slutord: Storslam för Hurt Locker, och jag kan bara gratulera och buga, även om jag gärna hade sett att några fler av priserna gått till underbara Precious.
Morgontidningen kom för en timme sedan och en fågel kvittrar utanför mitt fönster. Jag kommer att borsta tänderna och sova någon timme, om jag nu kan somna efter den här härliga Oscarsvakan. Timmarna gick fort och jag hade roligt hela tiden. Hurra för Hollywood!

Glamourbibliotekaren på röda mattan
Glamourbibliotekarens live-uppdatering av Oscarsgalan

13 kommentarer:

Glamourbibliotekaren sa...

Jeg sitter også og tenker på dette akkurat nå! Jeg er enig i mye, jeg håper også at begge de Precious-nominerte skuespillerne skal få pris. Og jeg håper virkelig Hurt Locker får mye, ikke minst for beste regi! Ellers må jeg tenke litt til.

snowflake sa...

Nu blir det spännande att jämföra. :-)

Glamourbibliotekaren sa...

Woohoo! Så mange BRA priser!!

Jenny B sa...

Ja, det var många välförtjänta priser och tacksamma mottagare!

Karin S sa...

så du vakade dig igenom tillställningen! du borde ha ett pris du med :) Hurt Locker var en välförtjänt vinnare av storslam.

Jenny B sa...

Haha, tack för det, Karin! Det var faktiskt lättare än jag trodde att hålla mig vaken, för det var spännande och roligt hela tiden. Rekommenderas!

Bokomaten.. sa...

jag har sett väldigt många av filmerna också och höll mig isolerad till igår kväll då jag skulle titta på mina 6 timmar av inspelad gala+röda mattan.:-). Hade förhandstippat jag också och skrivit en önskelista. Tippningen stämde rätt bra förm in del även om jag trodde mer på Avatar (om än inte hoppades, alls) än det blev.

Bokomaten.. sa...

Skönt förreten att inte heller du tycker Avatar och Nine är mycket att hänga i julgran. Nine tyckte jag bara var gubbsjuk smörja. The Blindside var... ok. Rollern passar verkligen Sandra Bullock, men en oscarnominering?? Mycket fövånad. Hade hellre sett Meryl Streep igen, faktiskt.:)

Håller med om att flera bra filmer blivit förbigångna, framför allt de du räknade upp men också Coraline som jag misstänker hade premiär för lite för lång tid sedan.

Jenny B sa...

Visst är det roligt att ha sett många av filmerna och hoppas på vinnare och förlorare! Har du sett min länk till "Avatars manus" under Bästa film-listan? ;) Så imponerande att du höll dig undan nyheterna för att få en spännande Oscarsgala!

Hermia Says sa...

Tänk att ni höll er vakna - det hade jag aldrig klarat..

Efter att nu äntligen ha sett Bright Star undrar jag också vart den tog vägen i nomineringarna. Men så har jag heller inte sett de andra filmerna. Eller jo, Julie & Julia. Har insett att jag missat ett par av Oscarsfilmerna redan, men några är nog också på väg hit.

Jenny B sa...

Det var inte så svårt som jag trodde att hålla sig vaken, för det var ju intressant hela tiden (och jag hade sovit några timmar innan)! Dessutom var jag så engagerad eftersom jag sett så många av filmerna och hade mina favoriter. Det har jag inspirerats till av Glamourbibliotekaren, och jag rekommenderar alla att göra detsamma!

Bokomaten.. sa...

Hahhahahaha, länken till manuset var ju jätterolig!

Jenny B sa...

Ja, visst var den? It's funny because it's true! ;)