söndag 21 mars 2010

Mahler-festival: Symfoni nr 10

Mahler Pianokvartettsats
Andrew Litton piano
Melina Mandozzi violin
Ilze Klava viola
Agnese Rugevica cello

Mahler Symfoni nr 10 i Fiss-dur, version Carpenter
Bergen Filharmoniske Orkester
Dirigent Andrew Litton

Innan uppförandet av Gustav Mahlers sista symfoni bjöd de gästande musikerna på ett av hans första verk, en pianokvartett skriven i hans tonår. Det var ett trevligt stycke, men osjälvständigt och konventionellt i jämförelse med de fullvuxna verk vi fått höra under Mahler-festivalen. Vackert, men inte så spännande med de i huvudsak samstämmiga melodierna.

Samstämmiga instrument en masse var också var vi fick höra under de första satserna av den version av tionde symfonin som spelades. Många har vittnat om att Mahler brukade börja med att skriva mångstämmigt, för att sedan stryka mer och mer när han väl stod på dirigentpulpeten för att repetera in verket med orkestern. I den svarta sammetsmjuka bok som säljs till Konserthusets festival berättar Clinton Carpenter att han oftare dubblerat de skrivna noterna. Jag inbillar mig att det är det som bidrar till att de första satserna, i synnerhet den långsamma första, låter jämntjock och trög. När man just hört hur Mahler i den nionde symfonin så modigt låter enstaka instrument turas om att bära melodin vidare, känns det som att den tionde symfonin hamnar långt ifrån Mahlers musikaliska värld.

Som tur är får dynamiken komma till sin rätt i de två sista satserna. Sektioner och solister får träda fram, och växlingarna mellan högröstade och stillsamma partier ger musiken liv och en efterlängtad Mahlersk känsla. Det gör att den fjärde satsen får det djupa allvar den behöver, och att den sista satsen med utsökt skönhet tonar ut i ett intet. Andrew Litton ledde Bergen Filharmoniske Orkester väl, och det var en värdig avslutning på en underbar satsning av Konserthuset.

Jag är mycket tacksam för allt jag har fått höra under Konserthusets Mahler-festival. Sådana här evenemang med en utvald kompositör är inte bara publikdragare utan även en god inblick i ett konstnärsskap och ett tillfälle att få lyssna på orkestrar från andra städer. Jag ser fram emot fler festivaler med jubilerande kompositörer!

2 kommentarer:

Glamourbibliotekaren sa...

Cool! Bergen filharmoniske er et riktig bra orkester. Jeg katalogiserte deres nyeste plate i dag :)

Jenny B sa...

Ja, det hördes att de är goda musiker, och jag är glad att ha hört dem i Stockholm!