fredag 8 januari 2010

Sherlock Holmes i bullet time

Det är inte gentlemannadetektiven som stigit fram ur boksidorna för den här filmen. Det är ju en actionfilm med fräcka specialeffekter! En amerikan spelar Sherlock Holmes, men det är ju den begåvade skådisen Robert Downey Jr., som alltid ger tyngd och trovärdighet åt sina roller. Mer finlemmad och med genuint brittisk diktion är Jude Law som Dr. Watson. Vänskapen och samspelet mellan dem båda är ett nöje att se.

Den stillsamt resonerande Holmes har fått ge plats för en rumlare. De knivskarpa analyserna sker i ultrarapid sekunderna innan och under handgemäng, och under fighterna demoleras hela inredningar och ännu större saker. Det är en serie av spännande mord med ockulta inslag som behöver lösas av Londons skarpaste hjärna. Kan det övernaturliga förklaras med logiskt resonemang och vetenskapligt tänkande? Ja, självklart, men inte utan en massa häftig action!

Jag är svag för filmens ruffigt sjangdobla utseende. Herrar i väl ingångna three piece suits och hatt i såväl guldornamenterade interiörer som på skitiga gator är en fest för ögat. Och så gör Irene Adler entré, i form av Rachel McAdams i en skinande blank karamellrosa klänning. Ah, vilken kvinna! Vacker, listig och inte helt pålitlig.

Är man mycket fäst vid Sir Arthur Conan Doyles bild av Sherlock Holmes, får man nog en chock av den här filmen. Om man istället ser det som ett omtag under andra förutsättningar, typ 'Sherlock Holmes Begins', så är det här en underhållande äventyrsfilm med en hel del humor, smarta hjärnor och knytnävar i aktion, och så en öppning för en uppföljare, förstås.

9 kommentarer:

Hermia Says sa...

Den ska jag se imorgon och jippie vad bra det låter! Tack för inspirerande text om filmen.

snowflake sa...

Jag trodde jag skulle hitta nåt om Battlestar Galactica här, men det här var ju inte dumt det heller. :-)
Jag tror att Sherlock Holmes bara mår bra av en nytolkning. Karaktärerna i sig är starka, men historierna blir gärna lite tråkiga att läsa i original. Jag ska se den här filmen, det blir kul.

Bokomaten.. sa...

Jag såg också den här filmen för några dagar sedan och hade laddat genom att se några gamla avsnitt från TV-serien. Sambon laddade genom att läsa några av böckerna i förväg. Hade vi inte gjort detta hade vi nog fått en större chock än vi fick, för chocken kom redan under förberedandet. Min minnesbild av Sherlock Holmes och den bild jag nu plockade fram var faktiskt hel annorlunda. Killen är ju narkoman! Och faktiskt rätt mycket av en actionfigur i serien också. Han klär ut sig till tiggare, alkis och hästkarl och springer genom gränderna. Inte fullt så distingerad som jag mindes det. Och sambon berättade att dr Watson är ungefär i vår ålder, 30+, i böckerna. Rätt nyutexad och pensionerad ung efter en kort karriär i kriget under ett par år. Att det sedan inte var boxningsscener mm är väl en sak, men det var inte en så dum tolkning av Guy Richie ändå. Och jag gillade den, filmen. För visst är den snygg!! Tredelade kostymer i tweed är ju det finaste.:-)

Jenny B sa...

Vad kul att det är fler än jag som gillar den här versionen av Sherlock Holmes! Jag har sökt litet på nätet och sett fler uppskattande kommentarer. Hermia och snowflake, hoppas ni blir nöjda! Bokomaten, tack för din uppdatering, för jag hade också bara minnen av en distingerad herre i länstol. Klart man kan vara både skarpsynt och pigg på action!

Hermia Says sa...

Mycket nöjd är jag! Vilken snyggt gjord film från slagsmål till eftertexter. Guy Ritchies tolkning av deckarhjälten kändes väldigt rätt.

Glamourbibliotekaren sa...

Jeg gleder meg! :)

Jenny B sa...

Toppen, Hermia! Glamourbibliotekaren, du kommer nog att bli nöjd!

Maria sa...

Vill se!

Jenny B sa...

Ja, gör det, Maria! :)