torsdag 7 januari 2010

Flickor i uniform på Kulturhuset

Girls in uniform heter utställningen av Hyun-Jin Kwak. Ja, fotona visar flickor i uniformer, och de är fascinerande. Uniformen gör dem anonyma, och även om de är så unga att uniformerna är skoluniformer, så vandrar tanken till uniformen som en detalj i en militär styrka. Vad är flickorna klädda för? På en del av bilderna är de inte i skolan utan står i ett dike eller leker nära en pendeltågsräls. Är de ute på uppdrag? Vad då för uppdrag? De kanske ändå är en armé med ett mål de inte själva känner till.

På några av bilderna ser flickorna verkligen ut att vara i en skola, men inte på lektion. I en serie av bilder står de framför en stark lampa, så att deras skuggor sträcker sig mot ett öppet fönster eller ett dörrhandtag. I en efterföljande serie av bilder finns en annan flicka med som objekt i skuggleken.

Jag kommer att tänka på Rita Lundqvists stiliserade målningar av flickor i situationer som påminner mer om hot än lek. När hotet kommer från någon som man brukar se som oskuldsfull känns det ännu mer allvarligt. Hyun-Jin Kwaks fotografier är inte riktigt lika skrämmande, men ändå fantasieggande.

Länk till Kulturhusets sida om Hyun-Jin Kwaks utställning

Inga kommentarer: