söndag 24 januari 2010

Selskapet på Stadsteatern

Är du kaffe- eller tedrickare? Jag har inte valt sida, men det måste man göra för att platsa i föreställningen som Jo Strømgren Kompani spelar upp på Stadsteaterns lilla scen. De tre männen på scenen arbetar med - att dricka kaffe. Och svara i telefon att de mår bra och dricker kaffe. De har rejäla arbetsredskap: en mokabryggare och en hel bokhylla fylld med kaffekoppar.

Brygga kolsvart kaffe, lyssna på Charles Aznavour och prata låtsasfranska i beige kostym - det låter som ett toppenjobb, tycker jag! Men att dricka kaffe hela dagarna kan ge magont, göra en nipprig och inte minst paranoid. Det ser vi när de hängivna patrioterna och kaffedrickarna hittar en tepåse! Vad är det som händer? Vem har infiltrerat dem? I en så sluten grupp finns inga andra att misstänka än ens närmaste.

Den absurt roliga historien får en bra utformning i skådespelarnas lättförståeliga låtsasspråk och uttrycksfulla spel. Situationer glider naturligt över i ett mellanting mellan brottning och dans. Ah, så poetiskt när man bär Trond Fausa Ausvåg över scenen, med sina långa smala lemmar utsträckta som en stjärna! Fast så ömt behandlar man inte varandra hela tiden.

Det händer mer på den intensiva timmen än man kunde tro. Stereotyperna flödar, men allt är gjort med oskyldig humor. Från början till slut är det mycket underhållande, och jag och hela publiken skrattar ofta högt. Missa inte det här korta gästspelet på Stockholms Stadsteaters c/o-scen!

Länk till Stadsteaterns sida om Selskapet

2 kommentarer:

Unknown sa...

En sannerligen härlig timme! Mycket skratt och imponerande dansnummer. Men jag måste erkänna att jag gick från föreställningen, utan att riktigt förstå vad andemeningen var? Rädslan för det främmande verkade ju synnerligen befogad?

Jenny B sa...

Ja, stereotyperna skruvades upp till max och det fanns inget utrymme för annat än konfrontation. Kanske litet väl brutalt mot slutet, men hela föreställningen var ju så charmig att jag ändå mest kände det som en lek, en variant på "indianer och cowboys".