tisdag 5 januari 2010

Lärare för livet på Stadsteatern

Jag gissar att åskådarna består av fler lärare än vanligt, även om de beter sig mer som elever - småpratar mellan scenerna och tappar vattenflaskor och annat som skramlar. På scenen står lärarna på Sturehovsskolan; man hinner med planering inför höstterminsstarten, avslutning innan jul, skolavslutning till sommaren, och pågående diskussioner däremellan. Jag lyssnar på kommentarer från de övriga i publiken för att höra om de känner igen sig. Några säger att det är som direkt ur verkligheten, andra att de bara visar upp de mest extrema personligheterna, inte de normala.

Jag, jag tycker att det bara är typer som visas upp på scenen. Stadsteaterns normalt så begåvade skådespelare får inte liv i de roller de fått, och det är inte så konstigt. Såväl personligheter som repliker är alltför banalt tillyxade, speciellt den förutsägbara indelningen på den politiska högervänsterskalan. De enda trovärdiga personerna på scenen är den sylvassa karriärkvinnan Tove (Kajsa Ernst) som dock inte hinner med allt jobb som hör till att vara rektor; den stolta Margareta (Marika Lindström) som väcker min sympati fastän hon är så hård; och framför allt Kjell, som har en handlingsplan för allt som än kan hända. Niklas Falk fångar honom på pricken i personligheten, tonfallet, det rufsiga skägget och sin lufsande gång.

Som sagt är dialogen tunn och man får litet för många skratt på billiga poänger. Fast visst är det roligt när rektorn, berusad på lådvin, upprepar att det största problemet med skolan är lärarna, och eftertryckligt ropar "LÄRAR...JÄVLAR!" innan han tippar omkull. Jag är glad att få se en pjäs som vill beskriva en vardag som nästan alla kan känna igen, men den här pjäsen är bara hälften så bra som den kunde varit.

Fotnot: På scenen sitter en cellist, Anna Wallgren, som spelar mellan scenerna. Även om jag inte tycker att musiken tillför själva pjäsen någon extra dimension, finns det nästan ingen gräns för hur mycket jag uppskattar det varje gång Stadsteatern har levande musiker på scenen. Tack!

Länk till Stadsteaterns sida om Lärare för livet

Inga kommentarer: